Klaas van den Berg tijdens de 3000m
Klaas van den Berg tijdens de 3000m Anne Ruyssenaars

Zeistenaren op medailleoogst in Lombardije

20 januari 2024 om 17:45 Sport Deel je nieuws

Zeistenaren oogsten bij de Winter World Master Games Lombardia 2024

Tekst: Eric van den Berg. Foto’s: Anne Ruyssenaars

NOC-NSF en KNSB propageren een leven lang sporten. Die waarden en een bijbehorende gezonde levensstijl worden door de 30+ers die wedstrijdschaatsen uitgedragen. Het Magnum Opus voor dit jaar zijn duidelijk de door het IOC aangemerkte Winter Word Master Games in Lombardije.

Het evenement opende op 11 januari  groots met een openingsceremonie op het Piazza Garibaldi in Sondrio. Alle wintersporten die op de ‘gewone’ Winterspelen zijn vertegenwoordigd waren hier ook vertegenwoordigd. 

De Langebaanschaatsers moesten daarna nog tot 16 januari wachten voor ze op de ijsbaan in Baselga di Piné los mochten gaan. Maar toen ging het ook los. 

Er waren maar liefst twaalf schaatsers die de Vechtsebanen als thuisbasis hebben vertegenwoordigd. Uit Zeist waren dat Anna van der Stok (SIVZ) en Klaas van den Berg (STW)

Anna van der Stok op de 500m op weg naar zilver

Op de eerste afstand pakte Klaas meteen een gouden plak. Anna van der Stok toonde haar klasse door met zilver vandoor te gaan.  Dat het een spannende wedstrijd was valt wel af te leiden uit het feit dat ze slechts 0,04s toe op de winnares Irma Woud toegaf.

Op de 2e te verrijden afstand, de 3000m pakte Klaas van den Berg wederom het goud en kaapte Anna van der Stok het zilver weg net voor een sterke Wendy van der Ham (SVW) en achter de Duitse Kristiane Kloß. (Kloos is overigens een van de vele bijnamen van Klaas)

De 1500m was wederom spek naar de bek van Klaas. De Zeistenaar die inmiddels zijn bijnaam “het mannetje” in kan ruilen voor “de kannibaal” trok andermaal aan het langste eind op het koningsnummer. Anna had het zwaar deze dag. In het sterke veld van de DM50 kwam ze als 6e over de streep. 

Op dag drie van het toernooi werd de 1000m verreden. De buitenbaan in Baselga di Piné kan de weersinvloeden niet buitenhouden en blijkbaar hadden de weergoden vandaag een 5 Beaufort in gedachten om het de atleten moeilijk te maken. Niet iedereen kon daar even goed mee omgaan. Anna van der stok: “Ik denk niet in excuses, maar een verklaring wil ik wel geven. Het was niet te doen, wind mee ging je zo hard dat je bijna de bocht uitvloog. Wind tegen was het zelfs in speedpak alsof je tegen 

orkaan Katrina in moest vechten”.  Hoe sterk het veld was blijkt wel uit het feit dat nummers 1 t/m 6 allemaal binnen 3s van elkaar reden. Helaas voor onze Anna was dat dan ook de 4e plek. Net achter de ontketende Wendy van der Ham (SVW). Klaas liet zich niet van wijs brengen en stelde zijn 4e goud veilig. Sommigen zijn dan ook baas boven baas.

Al met al was het een succesvolle expeditie waar de Zeistenaren met 6 medailles een heel leuk en mooi toernooi hebben afgesloten.

Anna van der Stok op de 500m
Klaas van den Berg krijgt het goud omgehangen naast Hendrik van Beek (zilver) en de Australier Robert Black (brons)
De gehele Nederlandse delegatie
Anna van der Stok 1500m
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie