Logo nieuwsbode-zeist.nl


ezels

Twee ezels brengen en twee halen

  Column

De foto is genomen in Lemmer, Friesland. De ezels IA en MIA hebben we daar afgelopen zondag gebracht. We: dat zijn vrijwilligers Lia stoer achter het stuur van de bus met trailer en begeleiders Theo en Vera.

Pleegouders Femke en Ed bewonen een boerderij uit 1883 en de prachtige stallen waar de ezels in gaan wonen. Daar stonden vroeger Friese paarden! Er zijn ook fijne, beschutte weitjes en het belangrijkste is wel, dat Femke en Ed tijd en zin hebben in 'hun' ezels. Met een gerust hart lieten we Ia en Mia achter in handen van deze bekwame dierenvrienden. Daarna door naar Pieterburen, Groningen. Om 2 ezelhengstjes op te halen.
De hengstjes, Tom (2) en Flint (3) zijn 1 jaar geleden gered vanuit de handel door ene Monique, die De Ezelsociëteit hierover om hulp vroeg. Vooral Flint was er toen slecht aan toe. De jongens hebben het gered, dankzij de goede zorg daar in Pieterburen. Omdat ezels castreren een apart vak is, waar de kliniek in Utrecht het meeste verstand van heeft, hebben we Tom en Flint opgehaald voor deze operatie. Het inladen van de 2 hengsten ging niet zonder slag of stoot, daar in Pieterburen. Flint verzette zich met al zijn 4 de hoeven en dan is een ezel geweldig sterk! Pas toen we dreigden alleen met Tom te vertrekken, gaf Flint zich gewonnen. Na 3 uur rijden kwamen we aan bij de kliniek, waar een verzorger al op ons wachtte. Overdonderd liepen de ezels door de lange gangen, zo hun boxen in. Hun overbuur, een enorm paard, keek zijn ogen uit, snuiven, heen en weer lopen. Nog nooit heeft paard zulke vreemde dieren gezien! "Dat dat bestaat!!" hinnikte het paard.
Flint en Tom trokken zich er niks van aan, ze legde eerst ieder een hoop keutels en begonnen daarna opgewekt aan het hooi. Komt goed met deze boys. Ze gaan als ruin terug naar Monique in Pieterburen, naar de boerderij uit 1832, die werkelijk sprookjesachtig authentiek is ingericht, o.a. met 30 overal vandaan geredde schapen. Moe maar voldaan, zoals dat heet, waren we laat in de avond thuis. Missie volbracht.

Hartelijke ezelgroet,

Vera van Koten
 

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten