Logo nieuwsbode-zeist.nl


Kunstenaars op drift vinden tijdelijk onderdak in Zeist

  Cultuur

Vanaf zaterdag 18 februari strijkt een bijzonder gezelschap neer bij Galerie Kortom aan de Voorheuvel 48. Onder de naam 'Uncle Rons Hyperbolic Roadshow' richt een groep ontheemde kunstenaars uit Amersfoort er een opzienbarende expositie in. Ontheemd, omdat zij hun culturele broedplaats De War dreigen te moeten verlaten. Opzienbarend, omdat de kunst, in hun ogen, letterlijk de stad uit geduwd wordt.

Zeist - De groep bestaat uit beeldende kunstenaars, theatermakers, ontwerpers, fotografen en filmmakers. Onder hen zowel beginnende als gevestigde kunstenaars, er is bijvoorbeeld ook werk van Armando.

Ontheemd

De Amersfoortse kunstenaars zijn dubbel getroffen. Eerst moesten zij hun ateliers in de voormalige Noackfabriek in Amersfoort verlaten, omdat deze werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Maar ook hun beoogde tweede thuis, De War, lijkt nu definitief plaats te moeten maken voor woonhuizen en winkels. Bewoners, kunstenaars en kunstinstellingen vrezen dat dit een aanzienlijke aderlating zal zijn voor de kunst in de stad.

Aandacht

Met de reizende tentoonstelling wil de groep niet alleen aandacht vragen voor hun vestigingsprobleem maar ook voor een coherent cultuurbeleid. “Het lijkt erop dat niemand in de gemeente zin heeft om deze groep te ondersteunen. Kunst in een museum of kunsteducatie op scholen is tot daar aan toe. Maar producenten van kunst? Daar heeft niemand een boodschap aan”, zegt Ron Jagers, initiatiefnemer van 'Uncle Rons Hyperbolic Roadshow'. Bij Galerie Kortom in Zeist vinden de op drift geraakte kunstenaarsgroep tijdelijk soelaas. Daarna reist de expositie verder naar Wageningen.

Amersfoort vormt geen unicum in de verslechterende situatie voor producenten van kunst. De laatste jaren is de steun van lokale overheden voor kunstenaars overal in het land dramatisch afgenomen door bezuinigingen, meldt de organisatie.

In 'Uncle Rons Hyperbolic Roadshow' is werk te zien en te koop van Armando, Jitske Bakker, Jelle de Bruin, Merlijn van der Hoeven, Niels Huizer, Erna Huppelschoten, Krista Israel, Ron Jagers, Francisca Kalmijn, Róman Kienjet, John Konijn, Maarten van der Laag, Jolanda Meulendijks, Theo Naessens, Joke Rijneveen, Paul van der Stap, Leo van der Veen, Diana Wildschut, Willem Wits en Harmen Zijp.

'Uncle Rons Hyperbolic Roadshow' is te zien tot en met 26 maart in Galerie Kortom, Voorheuvel 48, Zeist. www.galeriekortom.nl

Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 18:00 uur. Andere dagen: op afspraak via 06-54303725.

Reageer als eerste
Meer berichten