Logo nieuwsbode-zeist.nl


Zuster Theofoor aan het werk in haar atelier. Deze foto is rond 1985 genomen.
Zuster Theofoor aan het werk in haar atelier. Deze foto is rond 1985 genomen.
Bunnik

Lezing: kunst van zuster Theofoor

  Cultuur

Zuster Theofoor (1906-1986), geboren als Ans van Zeijst, had al voordat zij als religieuze het klooster inging een goede reputatie opgebouwd als vormgeefster. Vanaf 1960 tot het eind van haar leven woonde en werkte zij in het voormalige slotklooster Gods Werkhof in Werkhoven. Zij wordt gezien als dé naoorlogse vormgeefster van katholiek Nederland.

Werkhoven - Ans van Zeijst, zoals zij toen nog heette, is breed opgeleid. Ze studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, de kunstacademie in Den Haag en aan de kunstnijverheidsschool in Arnhem. Daar werd zij 'ontdekt' door de directeur van de Zeister zilverfabriek van Gerritsen en Van Kempen.

In 1952 koos Ans voor een leven als moniale, als vrouwelijke monnik, en nam de naam aan van zuster Theofoor. Zij trad toe tot de orde van de monialen Augustinessen in een tot klooster omgebouwd herenhuis in Maarssen. Samen met haar medezusters leefde zij een leven waarbij gebed en meditatie centraal stonden.

In 1960 betrokken de zusters een speciaal voor hen ontworpen slotklooster in Werkhoven: Gods Werkhof. Theofoor had grote invloed op de vormgeving en inrichting van het klooster. Zij ontwierp het imposante koorhek, het tabernakel, de lezenaar en de koorbanken, evenals het daagse meubilair, waaronder tafels, stoelen en kasten.

In het nieuwe klooster had Theofoor haar eigen atelier. Zij schilderde en ontwierp liturgische gewaden, liturgisch vaatwerk, bidprentjes en zilverwerk, wandkleden en meubilair. Ook ontwierp zij posters voor Philips. Doordat haar werk goed verkocht werd, leverde Theofoor een belangrijke bijdrage aan het levensonderhoud van de zusters.

Theofoor overleed in 1986, 80 jaar oud. Ook haar medezusters raakten op leeftijd. In 1998 werd het klooster verkocht aan Conferentiecentrum Samaya. De huidige eigenaren zijn er trots op dat een deel van het werk van Theofoor nog altijd aanwezig is en gebruikt wordt. Onlangs heeft kunsthistoricus Tim Graas het nog aanwezige werk geïnventariseerd. Mieke Tollenaar schreef op basis van deze inventarisatie een rijk geïllustreerd boek over het werk van zuster Theofoor.

Op 22 februari houdt Tim Graas een lezing over het werk van zuster Theofoor. Die begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Adres is Hollendewagenweg 20, 3985 SG Werkhoven. Toegang: € 8,00 inclusief een kopje thee of koffie vooraf.
De opbrengst is voor de jaarlijkse verwendagen voor mantelzorgers

Opgeven via welkom@godswerkhof.nl is gewenst.
Meer informatie: www.godswerkhof.nl

Reageer als eerste
Meer berichten