Logo nieuwsbode-zeist.nl


Vorstelijk gewinkeld

Vorstelijk Gewinkeld bij Autorijschool D. Niessen

  Historie

In deze serie vertellen betrokkenen over bedrijven die hun stempel drukten op het winkelhart van Zeist. Areke Niessen-van Santen blikt terug op de autorijschool van haar man Dirk Niessen.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - "Dirk was de zoon van Albertus Niessen, maar hij wilde zijn vader niet opvolgen in diens bakkerij.

Hij was eerst vormer bij de Gero, in de avonduren was hij rijinstructeur bij de autorijschool van De Dreu. Al snel werkte hij daar fulltime, om enkele jaren later zijn eigen rijschool te beginnen. Eerst voor auto- en motorrijbewijs, later alleen voor auto. Hij had altijd wagens van Ford, via garage Renes. In de achtertuin van ons huis aan de Van der Merschlaan lieten we een ruim theorielokaal bouwen. Hier gaf mijn man theorielessen aan zijn eigen leerlingen, maar ook aan die van andere rijscholen. Want niet iedere rijschoolhouder vond lesgeven prettig, Dirk had daar veel plezier in.

Applaus

Hij was ook een goede instructeur. Toen hij in de jaren '60 een keer nietsvermoedend het examengebouw binnenstapte, applaudisseerden zijn examinatoren voor hem. Hij was dat jaar degene met de meeste eerst-geslaagden, een belangrijke prestatie. In de begintijd hebben we wel eens geadverteerd. Daarna niet meer, want via via kreeg hij voldoende cursisten.

Verlovingstijd

Ik heb in onze verlovingstijd les van Dirk gehad. Op mijn 18de haalde ik mijn rijbewijs, niet veel vrouwen konden me dat toen nazeggen. Hij gaf ook les aan militairen op Soesterberg. Op een gegeven moment zag ik bij ons thuis mijn buurjongen en overbuurjongen uit Balkbrug (Overijssel). Ik was heel verbaasd, totdat ik hoorde dat zij dienstplichtigen waren en toevallig rijles kregen van Dirk op de basis.

In de kreukels

Tot mijn grote schrik reed hij een keer met een sleepauto langs ons huis met daarop zijn leswagen, helemaal in de kreukels. Er was niets meer van over. Op de Utrechtseweg waren twee auto's op elkaar gebotst en een knalde tegen onze auto aan. Gelukkig waren er geen gewonden, ook mijn man en zijn leerling bleven ongedeerd. Bij Garage Renes werd direct een nieuwe leswagen besteld, een Ford."

Historie

Niessen begon zijn autorijschool in 1955. Eerst aan de Jagerlaan 55 in zijn ouderlijk huis. Daarna 4 jaar aan de Slotlaan, om weer een tijd aan Jagerlaan 55 te wonen. Vanaf 1970 was de rijschool gevestigd aan de Van der Merschlaan. Op 70-jarige leeftijd stopte hij met lesgeven.

Reageer als eerste
Meer berichten