Logo nieuwsbode-zeist.nl


Vorstelijk gewinkeld

Vorstelijk gewinkeld bij... De Vulpendokter

  Historie

Zeist - In deze serie vertellen betrokkenen over bedrijven die hun stempel drukten op het winkelhart van Zeist. Rita van den Dikkenberg-Vos over De Vulpendokter van haar ouders.

door Asta Diepen Stöpler

''Mijn vader kon nog een haarborstel verkopen aan een kale priester. Dit familieverhaal toont aan dat mijn vader Abraham Vos een goede verkoper was. Hij en mijn moeder Janneke begonnen een zaak in het repareren van vulpennen.

Kaas uit Woerden

In die tijd werden vulpennen vooral gebruikt in bedrijven. Hij ging op goed geluk langs bij kantoren in Zeist om defecte pennen op te halen. Dat viel in goede aarde, want hij deed uiteindelijk zaken in de wijde omgeving. Ook in Oudewater en Woerden, waar hij regelmatig met kaas betaald werd.

Handwerk

In zijn winkel verving of repareerde hij de inktzakjes, veertjes en metalen vulpenpunten. Dit deed hij met de hand, ik zag hem nooit met gereedschap in de weer. Op de fiets bracht hij de spullen weer terug. Door het reparatiewerk vroegen de ondernemers of mijn vader ook vulpennen verkocht. Zo ontstond de verkoop van onder meer Montblanc en Parker, en ook van onderdeeltjes en diverse merken inkt, waaronder Gimborn.

La vol pennen

De zaken liepen goed, ook met particulieren. De etalage was te diep en daarom verkortten mijn ouders deze door er deels een zitbank van te maken. Hierop zaten vaak klanten te wachten tijdens de reparatie. Een klant was bijzonder trouw: een dame die bijna dagelijks kwam voor een praatje. Af en toe kocht ze een vulpen 'voor mijn neef'. Na haar overlijden vond men een la vol ongebruikte vulpennen.

Onderduiktijd

In de oorlog lag de handel niet stil, want mijn vader had op tijd een grote voorraad inktzakjes en veertjes ingekocht. Ook tijdens zijn onderduiktijd deed hij reparaties. Een vriend haalde de kapotte pennen op in de winkel, die onder leiding van mijn moeder openbleef.

The Ramblers

Op een dag, begin jaren '60 verschenen 2 leden van de populaire bigband The Ramblers in de winkel. Zij wilden een gegraveerde vulpen voor het afscheid van hun beroemde dirigent, Theo Uden Marsman. Die pen moest speciaal besteld worden en kostte 900 gulden, een enorm bedrag."

Historie

Vulpendokter zat op de Hogeweg 28b van 1930 tot 1966. Na het overlijden van Bram Vos hielp diens schoonzoon Bart - echtgenoot van Rita van den Dikkenberg - nog een tijd. Enkele maanden later is de zaak verkocht. In de winkel zit nu een kapper.

Reageer als eerste
Meer berichten