Logo nieuwsbode-zeist.nl


Vorstelijk gewinkeld

Vorstelijk Gewinkeld bij Tegel's Warenhuis aan de Slotlaan

  Historie

In deze serie halen betrokkenen herinneringen op aan bedrijven die hun stempel drukten op het winkelhart van Zeist. Thera Tegel vertelt over Tegel's Warenhuis.

Zeist -  ''In de regel naar Tegel. Dit was onze slogan en nog steeds weten sommige oud-klanten deze kreet. Mijn zwager Wim Tegel kwam in 1956 uit Indonesië. In 1958 nam de firma Tegel uit Beverwijk firma Woerdman over en begon Wim een warenhuis in huishoudelijke goederen. Op deze locatie - Slotlaan 177–179 - stond ooit een gereformeerde kerk. Daarom was contractueel bepaald dat er geen horeca of dansgelegenheid mocht komen. Mijn man Kees kwam na zijn diensttijd in de zaak.

Baas Wim en Baas Kees

Het personeel noemde hen Baas Wim en Baas Kees. Enkele jaren later sloot Tegel zich aan bij de inkoopcombinatie Spectra. Onze winkel was de eerste winkel die volgens de Spectra-formule werd ingericht. In 1985 wordt de winkel met twee ingangen verbouwd tot één grote winkel.

Collectie serviezen

De collectie serviezen, couverts, pannen, Leerdam-glas, huishoudelijke artikelen van Brabantia en Tomado, wordt uitgebreid met elektrische apparaten en cadeauartikelen. Voor de verbouwing verkochten we ook speelgoed. Bordspelletjes deden we eerst zelf, zodat we de regels konden uitleggen. Packman als bordspel, Ganzenbord, Monopoly, uiteraard in guldens.

Mater familias

Begin jaren '70 kwam ik in de winkel. Mijn schoonmoeder was een echte 'mater familias' en eiste dat haar schoondochters meewerkten. Ik deed verkoop en inrichting van de winkel. Als Kees met nieuwe voorraad terugkwam van het hoofdfiliaal in Beverwijk, zette ik deze op aantrekkelijke wijze in de consoles en etalage.

Tuinmeubelen

Tegel's Warenhuis was een van de eersten die tuinmeubels verkocht, vanaf de jaren '70. De Tuinmeubelshow in Slot Zeist in 1976 was bijzonder en trok veel publiek. Thuisbezorging was normaal. Met onze Kadett bracht Kees bestellingen naar klanten. Voor de tuinmeubelen gebruikte hij de bedrijfsbus, 4 stoelen en een tafel pasten niet in de Opel. Wim stapte in 1971 over naar het filiaal in Alkmaar en sindsdien stond Kees alleen aan het roer in Zeist."

Historie

10 juni 1893 beginnen de grootouders Willem Johan Tegel en Elisabeth Stoutenbeek een winkel in Beverwijk. In 1987 komt Kees Jan - zoon van Kees en Thera - in de zaak. In 1996 nemen neven Klaas en Edwin Tegel Tegel bv over (de vierde generatie). Kees stopt In 1998. In 2001 sluiten de neven de winkel in Zeist. Kees overlijdt in 2003.

Reageer als eerste
Meer berichten