Logo nieuwsbode-zeist.nl


Woningen in Zeist? Hier kan het!

  Human Interest

Zeist - De komende 5 jaar helpt de gemeente Zeist 500 mensen extra aan woonruimte. De helft statushouders en de helft Zeistenaren. Dat heeft de gemeenteraad vastgelegd. De plekken waar deze huizen straks komen, moeten uit de samenleving komen, zei wethouder Jansen toen dit plan werd behandeld.

Op initiatief van Aat Grinwis -buurman en gemeenteraadslid- is Bartiméus benaderd. Daar komt een tijdelijk opgezet gebouw binnenkort beschikbaar. ''Bewoning door statushouders kan daar prima'', zegt Grinwis. Sterker nog, op de buurt-BBQ vorig najaar bleek dat er grote bereidheid is om die statuszoekers daadwerkelijk te helpen.

Onder bewoners van de Van Renesselaan is de vraag uitgezet. Maar liefst 22 bewoners uit 11 gezinnen zijn bereid om praktische burenhulp te bieden aan statushouders. Het gaat dan om 'spullenhulp', op veel zolders en garages staan spullen die van pas komen bij nieuwkomers. Verder zijn er mensen uit het onderwijsvak die Nederlandse les willen geven, of hulp bij het leren van de taal. En er zijn bewoners die hun aanstaande buren ''sneller wegwijs willen maken in ons rare regels-land.'' Maar denk ook aan een koffie-en klusclupje. Inmiddels heeft Bartiméus aangegeven welwillend tegenover het initiatief staat. Dat wordt nu samen met de gemeente uitgewerkt.

Ook het omzetten van 2 kantoorpanden aan de Utrechtseweg in startersflats kan soelaas bieden.

Ook is er een initiatief voor herbestemming van de gemeentewerf.en de oude brandweerkazerne. Surplus, een bouwcoöperatie, heeft plannen om daar een woonblok voor senioren neer te zetten. Aansluitend kan daar dan een "voorbeeldwijkje" komen, meent Grinwis. Een, zelfs voor Europese begrippen, voorbeeld van echte duurzaamheid waar energie wordt opgewekt in plaats van verbruikt! Twee appartementenblokken. Een duurdere koop voor ouderen en een met huurappartementen. "Deze laatste gebouwd in opdracht van een woningcorporatie'', meldt Grinwis enthousiast. Plus een rijtje terraswoningen en twee-kappers. Alles superecologisch, zonder gasaansluiting en met lokale waterzuivering. In de visie van de buurt kan deze bebouwing naast de al geplande Surplus-nieuwbouw komen. Niet te hoog, ruim opgezet met gemeenschappelijke zaken en beperkte parkeerruimte, want dat is ook niet nodig. En wellicht kunnen de dichtgetimmerde panden van Zonnehuizen voor tijdelijke huisvesting gebruikt worden. De meeste kinderen van Zonnehuizen gaan Zeist verlaten. Dus we weten nu al dat die gebouwen de komende jaren leeg blijven staan. "Doodzonde, grote kapitaalvernietiging. Bovendien trekt leegstand vandalen en criminelen aan", zegt Grinwis.

Reageer als eerste
Meer berichten