Logo nieuwsbode-zeist.nl


Echte veteranen spelen hoofdrol in 'historische' tv-commercial

  Human Interest

Achttien veteranen spelen een hoofdrol in de campagne van de Nederlandse Veteranendag. Veteranen van alle generaties zijn in de tv-commercial terug te zien waaronder de 100-jarige Paul Moerman uit Leiden. Hij vocht in 1940 bij de Slag om Ypenburg. De jongste veteraan, Axel Kuijer (26) uit Bussum, keerde niet lang geleden terug van een anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië. Vanaf morgen is de commercial op de grote landelijke televisiezenders te bezichtigen.
 
Alle mannen en vrouwen die aan de commercial meedoen zijn veteraan. Voor de opnames zijn ze voor even teruggeplaatst in hun missiegebied, van Nieuw-Guinea en Libanon, tot Irak en Afghanistan. Om de tijdsperiode extra te benadrukken werd met 'historische' apparatuur van toen gefilmd waaronder een 35 mm filmcamera uit 1940 en een Super 8 camera uit 1980.
 
Tijdens de opnames zijn de veteranen eveneens geïnterviewd over hun ervaringen op missie. Antoinette uit Houten werd in 2005 als arts naar Pakistan uitgezonden. "Ik kan mij niet zo druk meer maken over de prijs van de prei", vertelt ze openhartig. Deze interviews vormen de basis voor zes onlinevideo's en drie radiocommercials die vanaf 19 juni te beluisteren zijn. 
 
De 'historische' tv-commercial is hier te zien. 
Het interview met Antoinette is hier te zien. 
 
Over Nederlandse Veteranendag
Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag streeft naar meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar plaats op 24 juni in Den Haag.
 
Voor verhalen van veteranen en meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de app-store.

Reageer als eerste
Meer berichten