Marie Antoinette van Altena een 'prettig oudje' van 100 jaar

  Human Interest

"Een oudje." Zo omschrijft mevrouw Marie Antoinette van Altena zichzelf op haar honderdste verjaardag. "Een prettig oudje", reageert een van medewerkster van De Amandelhof.

door Asta Diepen Stöpler

Zeist - Te midden van haar familie en vrienden viert mevrouw van Altena zondag een bijzondere verjaardag. Op 8 november 1917 kwam zij in Apeldoorn ter wereld onder de familienaam Rigail Certon Stolte. Een Hugenotennaam, waar ze in een bepaald opzicht een hekel aan had. "Veel mensen hadden namelijk moeite de namen te verstaan", licht haar dochter toe. Mevrouw Van Altena hoort niet meer zo goed, zij laat het gesprek met de Nieuwsbode aan haar dochter over. "Het 'ergste' of juist meest hilarische was dat mijn ouders 40 jaar lang in Driebergen woonden, aan de Wetstein Pfisterlaan. Ook zo'n lastige naam om uit te spreken."

Mevrouw van Altena leerde haar man kennen in Apeldoorn toen ze beiden 16 jaar waren. In 1942 trouwden ze en gingen ze in Den Haag wonen. Vlak daarna moesten ze verhuizen naar Driebergen. Alle jonge gezinnen en oude mensen waren gedwongen Den Haag te verlaten. Zij gingen wonen aan de genoemde laan in Driebergen, samen met veel andere gedwongen 'verhuizers' uit Den Haag en Rotterdam. Ze kregen twee kinderen, een zoon en een dochter. Haar man was hoofdinspecteur beleggingen bij Delta Lloyd, In 1981 overleed hij. In 1990 verhuisde ze naar De Oldenborgh en sinds zes jaar woont ze naar volle tevredenheid in De Amandelhof.

Op haar verjaardag komen familie en vrienden in de Blauwe Zaal in de Amandelhof om mevrouw van Altena te feliciteren. "Ze houdt erg van lekker eten. Daarom wordt de lunch verzorgd door haar lievelingsrestaurant uit Driebergen", vertelt haar dochter. Zeventien mensen in totaal zijn gekomen, waaronder zes kleinkinderen en evenzoveel achterkleinkinderen, met nog eentje onderweg. Burgemeester Koos Janssen komt ook met zijn hartelijke felicitaties. "Wat is uw geheim om zo fris 100 jaar te worden?", vraagt hij. "Een sterke familie. Mijn broer en zuster zijn beiden ver in de 90 jaar geworden. En een positieve blik op het leven," is haar antwoord.

Terwijl de jarige alle gelukwensen in ontvangst neemt, rennen de jongste gasten om de prachtig versierde tafel. Feestelijk gedekt compleet met kleurige waxinelichtjes. Marie Antoinette van Altena geniet zichtbaar van alle belangstelling. En anders dan haar naamgenoot van eeuwen geleden – de onfortuinlijke koningin van Frankrijk die tijdens de Franse revolutie onthoofd werd – mag zij zich verheugen in een respectabele leeftijd.

Meer berichten