De winnaars van de Quarijn innovatieprijs op een rijtje. Alle ideeën die ze hebben ingediend worden in de praktijk gebruikt. Foto: Margriet Hunse
 De winnaars van de Quarijn innovatieprijs op een rijtje. Alle ideeën die ze hebben ingediend worden in de praktijk gebruikt. Foto: Margriet Hunse
Bunnik

Margriet bekijkt het: Quarijns innovatieve nieuwjaarsreceptie

  Human Interest

Bunnik - In de hal van zorgcentrum Bunnichem in Bunnik is deze middag geen oudere te zien. Rollators en wandelstokken zijn, net als hun eigenaren, in geen velden of wegen te bekennen. Uit een van de zalen klinkt muziek, daar is de nieuwjaarsreceptie van Quarijn in volle gang.

door Margriet Hunse

De receptie is voor medewerkers van de verschillende vestigingen van Quarijn. Twee zangeressen in vrolijke stippenjurken zingen bekende liedjes, op de tafels staan schalen met kleine hapjes die bij een high tea passen, aangevuld met miniatuur-oliebolletjes. Collega's die elkaar al een tijd hebben gezien zoenen elkaar een gelukkig nieuwjaar toe.

Duurzaam vernieuwen

Tijdens deze nieuwjaarsreceptie wordt voor het eerst de innovatieprijs uitgereikt. Quarijn wil graag vernieuwen op een duurzame manier, en het personeel is aangemoedigd om ideeën in te dienen.

Tevreden

Rond een tafeltje staat een aantal mensen van het Zonnehuis in Doorn die allemaal genomineerd blijken te zijn. In het dagelijks leven werken ze tot volle tevredenheid samen, maar vanmiddag zijn ze elkaars concurrenten.

Fingerfoods

Diëtisten Yvonne den Ouden en Paula Kocken zijn genomineerd met hun idee om fingerfoods te presenteren aan dementerenden. "Bij deze groep is eten echt een probleem, het is moeilijk om ze voldoende calorieën en voedingsstoffen binnen te laten krijgen." Stagiaire Esther Houwer heeft een receptenboekje samengesteld met geschikte fingerfoods, aantrekkelijke, voedzame tussendoortjes. Yvonne wijst naar de schaal met bitterballen die net voorbij komt: "Eigenlijk het idee van een bitterbal: voedzaam, met één hap op te eten en bovendien heel erg lekker."

Drie ideeën

Aan hun tafeltje staat ook revalidatiearts Anne van Reemst. Hij diende maar liefst drie ideeën in, waarvan er één is genomineerd. Van Reemst stelde een vragenlijst samen die patiënten op de man af vraagt wat ze van de verleende zorg vinden en wat er beter zou kunnen. "Daar blijkt uit dat we al veel goed doen, maar er zijn ook voor ons nieuwe aandachtspunten uitgekomen." Hij bedacht ook de waakmand: een mand vol spullen die mensen nodig kunnen hebben bij het waken van een naaste, zoals een aantekenboekje, kleurpotloden, chocolade, muziek, een deken. Niet genomineerd, maar wel in ontwikkeling.

En de winnaar is...

Dan is het moment van de uitreiking aangebroken. De zangeressen maken plaats voor Quarijn-bestuurder Mirjam Hagen. De vragenlijst van arts Van Reemst is niet bij de winnaars geëindigd. Diëtisten Den Ouden en Kocken krijgen de tweede plaats en ontvangen een symbolische cheque met een bedrag om hun idee uit te voeren binnen de organisatie. De eerste prijs gaat naar verpleegkundigen Danielle Meerveld en Patrick Osterop van de Koekoek in Veenendaal. Zij ontwikkelden een digitaal meetinstrument waarmee teams hun doelen kunnen beoordelen. De 'Performance Monitor' is steeds in beweging doordat onderwerpen die behaald zijn afgevoerd worden en nieuwe doelen toegevoegd kunnen worden. De twee winnaars zijn erg verrast dat hun idee door de jury is gekozen. Ze waren eigenlijk niet van plan naar de receptie te komen want de een is met ziekteverlof en de ander moest werken. Beide verpleegkundigen zijn al een jaar bezig met het ontwikkelen van hun monitor, en dat werk betaalt zich nu uit omdat hun innovatieve idee nu officieel wordt doorgevoerd in de hele organisatie.

Dat smaakt naar meer

Quarijn is heeft de smaak van het innoveren te pakken. Het is de bedoeling dat de uitreiking van de innovatieprijs een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Daardoor blijven de werknemers gemotiveerd om ook op een andere manier naar hun werk blijven kijken, en dat komt de zorg aan de cliënten ten goede.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden