Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: PR Meidagen

Zeeuwse Film Meidagen wint drie prijzen in Australië

  Nieuwsflits

VLISSINGEN / CANBERRA - De korte film Meidagen, door regisseur Juri Ferri, is in de prijzen gevallen op het Veterans Film Festival in Canberra, Australië. Het Veterans Film Festival is een evenement voor films met verschillende perspectieven op oorlog en veteranen thema’s. Hij is georganiseerd met het patronaat van de Gouverneur-generaal van Australië, David Hurley.

Tijdens de prijsuitreiking, die op 24 december online plaatsvond in verband met Corona-maatregelen, kwam het nieuws dat Meidagen de prijs voor beste studentenfilm had gewonnen samen met de prijs voor beste filmacademie. Deze prijs werd aan de London Film School toegekend, waar regisseur Juri Ferri vorig jaar afstudeerde. Daarboven werd Meidagen ook bekroond met de Sergeant Joseph Cecil Thompson Award voor beste muziek. De filmmuziek werd gecomponeerd door Enrico Ferri, student aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. 

Zeeland

Meidagen vertelt het verhaal van een Nederlandse soldaat die de eerste dagen van de tweede wereldoorlog aan de Zeeuws-Vlaamse kust beleeft. Hij werd opgenomen in april 2019 op verschillende Zeeuwse locaties, onder andere in de duinen van Cadzand, in e monumentale boerderij Cranestein in Oostkapelle en in Café Juliana in Biggekerke. Meidagen ging in première in september 2019 tijdens Film by the Sea in Vlissingen, en werd sindsdien op meer dan tien internationale filmfestivals geselecteerd en vertoond in verschillende landen zoals Italië, Brazilië, Portugal en Australië. 

Wereldwijd

“Ik vind het geweldig dat een stukje Zeeland rond de hele wereld wordt gebracht door mijn film,” zegt scenarist en regisseur Juri Ferri, “zelfs ook in Australië, aan de andere kant van de aarde, wordt hij gezien. Dat Meidagen daar ook drie prijzen heeft gewonnen is het beste manier om deze 2020 af te sluiten.”

Zeeuws Vlaanderen

Door de pandemie zijn dit jaar veel filmfestivals uitgesteld, afgelast, of volledig online verhuisd. “Ik ben zeer hoopvol dat in 2021 er meer gelegenheden zullen komen om de film voor een publiek te kunnen vertonen”, zegt de regisseur. Een van deze vertoningen staat al in programma: tussen 23 en 25 april 2021 zal Meidagen deel maken van het Tegenstroom Film Festival in Sas van Gent, op een steenworp afstand van de filmlocaties in Zeeuws-Vlaanderen.  

Meer berichten