Logo nieuwsbode-zeist.nl


Ger met zijn vriendin Lina (foto: Indebuurt.nl/delft)
Ger met zijn vriendin Lina (foto: Indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Ger Wijsman is één van 's werelds beste schoenmakers

  Nieuwsflits

Midden in het Westerkwartier zit een winkeltje, waar een van de beste schoenmakers ter wereld zijn vak uitoefent. Het is Ger Wijsman, die door zijn specialisatie in complex stikwerk opdrachten krijgt uit de hele wereld van Saoedi-Arabië tot Japan, Rusland en de Verenigde Staten.

Door: Jan van der Mast

Delft - Naast zijn wereldwijde bekendheid is het ook bijzonder dat Ger, geboren in 1965, de derde generatie is die schoenen herstelt én dezelfde voornaam heeft als zijn voorgangers: “Mijn opa en vader heetten ook Ger. Dat is handig, zo hoefden we niks op de winkelruit te veranderen. Ik ben Ger Wijsman de derde!”

Ger is trots op de familiegeschiedenis en vertelt graag hoe het ooit begon: “Mijn opa begon in 1934 met het herstellen van schoenen. Hij was een manusje van alles, had een drogisterij en verfwarenzaak en ging er schoenen bij doen. Mijn vader nam het begin jaren zestig over. De winkel zat in die tijd op Molslaan 3, naast café Vanouds. Toen huisbaas Foto Dekker de huur wilde verhogen met 1.300 procent, is mijn vader in de Pootstraat een soort Winkel van Sinkel begonnen, waar je ook snoep kon kopen. Dat was op de plek waar we woonden en dat is het pand waar ik nog steeds zit.” Ger maakt een breed armgebaar naar de ruimte van zijn werkplaats, die op de imposante stikmachines na de sfeer van vervlogen tijden uitademt.

Diploma

Toen Ger 18 jaar was en werkte als CV-monteur, had zijn vader het erg druk en vroeg of zoonlief wilde meehelpen in de zaak: “Dat was fijn en had ook het voordeel dat ik niet in militaire dienst dienst hoefde. Wel stelde mijn vader als voorwaarde dat ik mijn diploma zou halen. Drie jaar lang volgde ik in Rotterdam de gezel en patroonopleiding en startte daarna met mijn vader een v.o.f. (vennootschap onder firma).” Hij werkte die eerste jaren in de oude werkplaats in de tuin: “Heerlijke plek. Zicht op de bomen.” Op den duur ontstond er een arbeidsverdeling, omdat het zicht van vader Wijsman slecht werd: “Pa deed het fijne stikwerk en ik stond vooral achter de machines. In 1996 nam ik het over. Mijn vader was toen nagenoeg blind.”

‘Mijn opa begon in 1934 met de zaak’

Red Wing

Vanaf 2007 associeerde Ger Wijsman zich met Red Wing, een Amerikaans bedrijf dat stoere schoenen en laarzen produceert. “Ik ben me toen gaan specialiseren om vooruit te blijven op de anderen. Ik was al bekwaam in de Goodyear-maakwijze, een industriële methode om met een losse rand, een welt, binnenzool en schoen aan elkaar te stikken. Daarvoor heb ik een Jupiter II gekocht, een stikmachine waarmee je zwaardere zolen kunt creëren, zoals die bijvoorbeeld bij Van Bommel-schoenen worden gebruikt.”

Van Rotterdam tot Rusland

Terwijl Ger net het begrip hoogwaardige kwaliteit in de mond neemt, rinkelt de winkelbel en stapt er een klant binnen, die als een personage uit ‘Peaky Blinders’ is gekleed. De bebaarde Rotterdammer komt zijn gerepareerde laarzen ophalen en stapt even later verguld de winkel uit. “Ja, dit soort mensen komt langs. Mensen die kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vinden. Ze komen uit alle windstreken.” Ger trekt een brede grijns en vertelt het verhaal van een Rus, die ontevreden was over de reparatie van zijn laarzen. “Via via kwam hij in contact met een gespecialiseerde schoenmaker in Berlijn, maar die zei: ‘Sorry, dit kan ik niet maken. Dan moet u bij Ger Wijsman in Delft zijn!‘ En zo kwamen de Russische laarzen op Pootstraat 54 aan, heeft Wijsman ze hersteld en naar Moskou terug gezonden tot volle tevredenheid van de Rus.”

Hoewel de faam van Ger Wijsman groeit, kijkt hij met een scheef oog naar een collega in Keulen, die zo’n 5.000 volgers heeft op Instagram: “Ja, hij heeft me overvleugeld, maar daar gaan mijn vriendin Lina en ik wat aan doen. Zij gaat zich bezighouden met sociale media, ik concentreer me op het maakwerk en zo vormen we samen een sterk team.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten