Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>Columnist Danny van der Kracht</p>

Columnist Danny van der Kracht

(foto: Danny van der Kracht)
column

Kaaswijk

  Nieuwsflits

Als bewoner van de Kerkstraat in Zevenaar heb ik het ontstaan van de nieuwe wijk op het voormalig BAT-terrein de afgelopen jaren dagelijks gezien, gehoord én gevoeld! Het slopen en bouwen ging er soms nogal heftig aan toe. Regelmatig lag ik te schudden in mijn bed of te trillen in mijn stoel. Ik dacht soms dat mijn zeshonderd jaar oude huisje zou instorten, maar dat is gelukkig niet gebeurd.

Tijdens mijn wandelingen, die regelmatig over het voormalig BAT-terrein gaan, zie ik Woonpark BAT steeds meer vorm krijgen. Pronkstukje van de wijk is, wat mij betreft, het huis met het gemetselde woord BAT in de zijgevel. Ik was dus best verbaasd toen ik onlangs in de Gelderlander las dat Woonpark BAT de naam Enghuizen gaat krijgen. Enkele lokale politici vonden dat je een wijk in 2021 niet meer naar een sigarettenfabriek mag vernoemen. Ik moet bekennen dat ik het zelf toch een beetje raar vind dat de wijk een andere naam heeft gekregen.

‘Overigens is er in Zevenaar ook een straat die naar een foute zeeheld is vernoemd die in zijn tijd duizenden moorden heeft laten plegen’

Niemand hoeft mij, als niet-roker, uit te leggen dat roken ongezond is. Ik hoef denk ik ook niemand uit te leggen dat BAT (en voorloper Turmac) diep geworteld is in de geschiedenis van Zevenaar. Als ik oud-werknemers van de sigarettenfabriek spreek, dan zie ik vaak nog een glinstering in de ogen komen en wordt het bedrijf geroemd om de goede arbeidsvoorwaarden die ze destijds hadden. Dat in ogenschouw nemend zou misschien al voldoende moeten zijn om BAT te eren met een eigen woonwijk? Wat ik overigens helemaal niet snap is de timing van de naamswijziging. Zoals gezegd is er zelfs een huis met BAT in de gevel gemetseld (wordt die gevel nu gesloopt en wordt er Enghuizen in gemetseld?), hebben straten een verwijzing naar de sigarettenfabriek en is de naam van HAL12 nog niet zolang geleden omgetoverd tot Turmac Cultuurfabriek. Gaat die nu dan ook weer HAL12 heten? Met andere woorden: de lokale politici hadden misschien hun voorstel wat jaren eerder moeten doen? Overigens is er in Zevenaar ook een straat die naar een foute zeeheld is vernoemd die in zijn tijd duizenden moorden heeft laten plegen. Dan zou ik er als lokale politicus ook werk van maken om die straat een andere naam te geven.  

Mocht er in de toekomst nog een keer een nieuwe woonwijk in Zevenaar worden gebouwd, dan heb ik wel een suggestie voor de straatnamen. Naast BAT/Turmac is Zevenaar ook jaren een kaasstad geweest en had zelfs een eigen kaas. Veel Zevenaarders hebben op de kaasfabriek gewerkt en bewaren daar ook goede herinneringen aan. Dus een wijk met straatnamen die met kaas te maken hebben lijkt me wel wat. 

Toegegeven, heel origineel is het niet, want in Woerden is al een kaaswijk, met onder andere een Fetastraat en Graskaasstraat. Als echte kaaskop én graskaasliefhebber zou ik best in de Graskaasstraat willen wonen. Overigens is er wel één probleem: volgens het Voedingscentrum bevat kaas veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Het hoge zoutgehalte in kaas vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Mocht het ooit zover komen, dan vrees ik dat vanwege het ongezonde karakter van kaas een kaaswijk toch niet doorgaat?

Meer berichten