Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>Fred van der Stap teelt in zijn volkstuin vooral kleinfruit. De frambozen zijn al geoogst. De druiven rijpen nu. (foto: Ellen Koelewijn)</p>

Fred van der Stap teelt in zijn volkstuin vooral kleinfruit. De frambozen zijn al geoogst. De druiven rijpen nu. (foto: Ellen Koelewijn)

‘Je moet slakken al vroeg te lijf gaan’

  Nieuwsflits

ARNHEM - Het moet volgend jaar toch echt anders. Want zoveel slakken als nu ziet geen enkele eigenaar van een moestuin graag. En wat doe je eraan? Daarom wil de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld volgend jaar een ecoloog raadplegen. Je moet er immers vroeg bij zijn om de slakken aan te pakken.

Door Vincent Bos

 Het probleem is vooral dat slakken zich in razend tempo vermeerderen, zegt Fred van der Stap (67), de voorzitter van Elderveld. “Ze leggen vijfhonderd eitjes. Als je daar niets aan doet, heb je er een week later al vijfhonderd nieuwe eters bij. En dat wil je niet.”

“Eigenlijk moet je half maart de slakkenfamilie al uitdunnen. De meeste tuinders beginnen er te laat mee. Daarom willen we een ecoloog vragen hoe we de slakken collectief kunnen vernietigen. Een enkele slak kan geen kwaad. Nu zijn het er gewoon te veel. Het is echt slakkenweer.”

Onkruid

Het natte weer is natuurlijk wel groeizaam. “Dat mag je wel stellen. Het enige voordeel is dat ik alle plantjes geen water hoef te geven”, lacht Van der Stap.

‘In sommige volkstuinen zie je geen sprietje onkruid staan’

De vele regen werkt snelle groei van het onkruid in de hand. “Doordat de bodem door de regen zacht is, haal je het onkruid gemakkelijk weg. Maar ook hier geldt dat velen er te laat mee beginnen om het onkruid te verwijderen. Ik loop wel eens langs de volkstuinen van de Chinezen. Daar zie je nog geen sprietje onkruid op staan. Ik weet niet hoe ze het doen maar het is om jaloers op te worden.”

De Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld is te vinden in Tuincomplex Park De Steenen Camer. Ze telt 300 leden. Er zijn 230 tuinen beschikbaar en dat betekent dat er een wachtlijst is. De animo om een moestuin te beginnen is groot. “Dat komt door corona. Iedereen wilde wat omhanden hebben. Daarnaast is het biologisch telen populair”, geeft de voorzitter twee redenen waarom zijn vereniging zo populair is.

Veel nationaliteiten

Er is nog een bijzonderheid. Bij de volkstuinen van Elderveld kom je 22 nationaliteiten tegen. “Als je langs al die volkstuinen loopt denk je wel eens ‘Wat zijn ze in hemelsnaam aan het telen’. Soms krijg ik wel eens groenten die veel weg heeft van ijsbergsla. Je krijgt dan knapperige sla. Zelf begin ik er niet aan andere groenten. Daar heb ik geen tijd voor.”

Van der Stap had eerder een volkstuin in Elst. Dat complex wordt omzoomd door een hek waardoor voorbijgangers niet spontaan naar je toe kunnen komen. Nu heeft hij zijn draai gevonden bij Elderveld. Daar kan hij altijd een praatje maken met de wandelaars.

Hij teelt vooral kleinfruit. “De eerste oogst frambozen is al op. Er staan nog bessen, bramen, Japanse wijnkers. Ik heb een groot aardbeienveld en ook wel wat groenten als courgetten, snijbonen, prei en bietjes. Maar toch vooral fruit. Mijn vrouw heeft een kindercrèche. De kinderen vinden dat kleinfruit heerlijk. Ze smullen ervan.”

Meer berichten