Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Koninklijke Burgers' Zoo
Filmpje

Speelse mangabeys plagen koprollende gorilla’s

  Nieuwsflits

ARNHEM - Een filmende dierverzorger van Koninklijke Burgers’ Zoo wist deze week het aanstekelijke spelgedrag tussen Westelijke gorilla’s en goudbuikmangabeys in videobeelden vast te leggen. Beide Afrikaanse apensoorten delen hun bosrijke buitenverblijf in het Arnhemse dierenpark en met name de jongere dieren van beide apensoorten vertonen regelmatig stoeiend en plagend spelgedrag.

In Burgers’ Zoo delen de Westelijke gorilla’s een uitgestrekt, bosrijk buitenverblijf met de goudbuikmangabeys, eveneens een Afrikaanse apensoort. Het verblijf is zodanig ontworpen dat de kleinere mangabeys zich naar wens kunnen terugtrekken naar bepaalde hogere delen van het verblijf waar de veel grotere en zwaardere gorilla’s niet kunnen komen. De onderzoekende goudbuikmangabeys en de vreedzame gorilla’s verdragen zich uitstekend onderling en tussen beide diersoorten wordt regelmatig interactie waargenomen.

Herkenbaar spelgedrag

Op de videobeelden is herkenbaar spelgedrag waar te nemen. De goudbuikmangabey demonstreert niets kwaads in de zin te hebben en op spel uit te zijn. De gorilla’s maken zelfs regelmatig koprollen en gaan na een aanvankelijke terughoudendheid al snel mee in het uitdagende stoeigedrag van de goudbuikmangabey. De zilverrug toont zelfs niet de minste interesse in het gebeuren. Met zijn hoofdtaak als bewaker van de orde in de groep zou hij bij agressie jegens één van zijn groepsleden direct ingrijpen om de situatie te sussen. Maar de leider van de gorillagroep heeft feilloos door dat hier alleen wild wordt gestoeid en de gorilla’s de plagende mangabey niet vervelend, maar best amusant vinden.

Succesvolle fokresultaten

Beide apensoorten kennen succesvolle fokresultaten in het Arnhemse dierenpark. Bij de gorilla’s werd zelfs op natuurlijke wijze – zonder hulp van de dierverzorgers – als eerste dierenpark in Europa een gorillatweeling grootgebracht, die nog altijd in de groep leeft. Ook de goudbuikmangabeys hebben al meerdere jongen in Arnhem ter wereld gebracht.

Bekijk het filmpje op :https://youtu.be/TZQABXDL4RM 

Meer berichten