Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>Wethouder Paul Loermans neemt een slimme afvalbak in gebruik. De afvalbak staat aan de Meerdreef ter hoogte van de Don Emanuelstraat.&nbsp;</p>

Wethouder Paul Loermans neemt een slimme afvalbak in gebruik. De afvalbak staat aan de Meerdreef ter hoogte van de Don Emanuelstraat. 

(Foto: gemeente Wijchen)

Wijchen doet proef met ‘slimme’ afvalbak

  Nieuwsflits

WIJCHEN - De gemeente Wijchen doet een proef met een ‘slimme’ afvalbak. Doel: minder zwerfafval. Paul Loermans, wethouder openbare ruimte: “We gaan kijken of het wat is voor Wijchen. Na een jaar evalueren we.” 

De nieuwe afvalbak heeft een capaciteit van 240 liter. Dat is 4 keer zoveel als een gewone afvalbak, legt Paul Loermans uit. “Daar komt bij dat de nieuwe afvalbak een pers op zonne-energie heeft. Die pers drukt het afval samen waardoor er uiteindelijk ongeveer 12 keer meer in kan dan in een gewone afvalbak.” 

Slimme technologie

Als de bak bijna vol is, dan meldt de bak dit zelf via een appje aan de wijkbeheerder. Loermans: ‘Hierdoor legen we de bak altijd op het juiste moment en gaan we niet onnodig langs om te legen. Verder is de afvalbak vandalismebestendig en sluit de inwerpklep zichzelf als hij vol zit. De bak kan zelfs op afstand vergrendeld worden. Dat is bijvoorbeeld handig rond Oud & Nieuw.” 

Meer berichten