Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>Corrie uit Duiven is enthousiast over de nieuwe fietsrekken in het centrum. De fietsen worden niet meer beschadigd. (foto: Ab Hendriks)</p>

Corrie uit Duiven is enthousiast over de nieuwe fietsrekken in het centrum. De fietsen worden niet meer beschadigd. (foto: Ab Hendriks)

Nieuwe fietsenrekken in binnenstad van Zevenaar

  Nieuwsflits

Het winkelend publiek in het centrum is inmiddels gewend aan de nieuwe zitbankjes, prullenbakken en fietsnietjes waarin de fietsen gestald kunnen worden. Menigeen heeft wel moeten wennen aan het nieuwe woord voor de fietsparkeerplekken: fietsnietjes. 

door Ab Hendriks

Deze staan sinds kort in de Markt- en Grietsestraat. Het gebrek aan ruimte om de fietsen kwijt te kunnen is aanleiding om de oude fietsenrekken weg te halen. Veelal werden de fietsen buiten de fietsparkeerplekken geplaatst omdat menigeen dacht dat de beugels een slag in het voorwiel zouden kunnen veroorzaken. “Die nietjes zoals u ze noemt vind ik wel stijlvol, maar wat onhandig omdat ik een lang veiligheidsfietsslot heb. Het oog daarvan glijdt langs het fietsnietje op de grond en vervolgens moet je bukken tussen de fietsen door om het oog van de ketting omhoog te halen. Is geen doen”, vertelt een centrumbezoeker.

Enthousiast

Corrie uit Duiven is positiever gestemd. Ze heeft zojuist het kettingslot van het nietje gehaald. “Ik vind de vormgeving mooi. De grijze kleur is prima. Het oog van het kettingslot blijft wel op de juiste hoogte zitten. Ja inderdaad, soms glijdt ie langs het nietje naar de grond. Maar wat moet je anders. Ik wil niet dat mijn fiets gestolen wordt en iemand daardoor van mijn centen op een nieuwe fiets rijdt!” Bea is ook enthousiast. “De nietjes zien er leuk en stijlvol uit. De kleur? Die is antracietgrijs? Ze geven een rustig beeld in de Grietsestraat. De fietsen staan mooi op een rij. Dat het oog van de ketting naar beneden glijdt is niet erg. Ik kan goed bukken!”

‘De vormgeving is mooi, het lijkt inderdaad op een nietje’

Positieve reacties

“Wij hebben in het nabije verleden allerlei paaltjes en dergelijke reeds weggehaald om het straatbeeld overzichtelijk te maken. Inmiddels krijgen wij positieve reacties op de recent geplaatste nieuwe fietsenrekken en bankjes, zoals in de Grietse- en Marktstraat én de Mallemoolen. Wel komen er vragen waarom straatmeubilair hier en daar een andere plek heeft gekregen en het verzoek om deze alsnog te verplaatsen. Indien er goede suggesties komen, dan zullen we dat zeker doen, maar het moet wel in het budget passen.”

De Vier Tamboers

Hoewel het publiek al jarenlang tevreden is met de huidige Markt zal het horecaplein toch aangepast worden. “Er is een inspiratiedocument van Buro Lubbers Landschapsarchitectuur en Stedenbouw waarin wat suggesties staan om bijvoorbeeld na het terrasseizoen het horecaplein gelijkvloers te maken met de omliggende straten en het plein te vergroenen. We zullen in gesprek gaan met de omwonenden en ondernemers om er samen een nog mooier plein van te maken.” De Weverstraat maakt een rommelige indruk, maar wordt vooralsnog niet aangepast. Zodra de nieuwbouw op het Raadhuisplein klaar is krijgt dit plein een metamorfose. De Vier Tamboers blijft op dezelfde plek.

Meer berichten