Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>Bewoners van Mindset Wonen, familie en vrienden komen bijeen.</p>

Bewoners van Mindset Wonen, familie en vrienden komen bijeen.

(Foto: William Moore )

Sleutels voor bewoners wooninitiatief Mindset

  Nieuwsflits

NIJMEGEN - Deze week kregen de bewoners van Mindset Wonen de sleutel van hun sociale huurwoning. De sleutel voor een eigen plek. Het gaat om tien zelfstandige appartementen en een gemeenschappelijke loungeruimte in Nijmegen-Noord. 

“Bijzonder aan dit project is dat de bewoners zelf de zorg regelen. Nergens in Nederland zijn vanuit eigen initiatief woningen gebouwd voor mensen met een fysieke beperking en waar bewoners verder de zorg zelf kunnen regelen”, aldus Michel Pott projectmanager van Talis. 

In Woenderskamp komen gelijkgestemde jongeren te wonen. Ze kunnen dingen samen doen en ze wonen zelfstandig. Bewoners van Mindset maken gebruik van 24-uurszorg en willen graag de regie over hun eigen leven. Ze kunnen zoveel mogelijk hun eigen zorgverleners inhuren. Een klein gedeelte van de zorg, zoals de zorg ’s nachts, kopen ze gezamenlijk in. Bewoners delen ook voorzieningen. En de tuin delen ze ook met alle andere huurders die sinds kort ook in het appartementengebouw wonen.

‘Ik kan hier mijn eigen leven leiden’

Amber Meijn is één van deze nieuwe bewoners. Ze woont nu in Doetinchem in een woongroep voor mensen met een niet aangeboren hersenaandoening. Haar hele woning nu is ongeveer zo groot als de slaapkamer in haar nieuwe huis. Ze gaat er qua ruimte enorm op vooruit. Zelf begint ze hier niet over. Het eerste wat Amber zegt: “Ik kan hier mijn eigen leven leiden én wel de hulp krijgen die ik nodig heb. En kijk eens wat een prachtige uitzichten. We moeten nog flink klussen. Mijn vader heeft twee linker handen, dus daar heb ik mensen voor ingeschakeld.” 

Amber regelt veel zelf. Ze heeft een opleiding als onderwijsassistent en nu kan ze in deze omgeving op zoek naar een baan als vrijwilliger. Ze woont tegenover een school, dus wie weet is daar of ergens anders dicht in de buurt nog wel plek. 

Prachtig initiatief

Nathalie Verstegen is de initiatiefneemster van de woongroep Mindset. Zij kan vanwege omstandigheden helaas niet gaan wonen in het appartement dat voor haar bestemd was. Zij is nog wel op zoek naar een passende woning. Bij de sleuteluitreiking werd tijdens het welkomstwoord van bestuurder Ronald Leushuis van Talis bij het prachtige initiatief van Nathalie stilgestaan: “Dat zij hier niet kan komen wonen, is ontzettend jammer en verdrietig. Haar jarenlange inzet heeft er gelukkig wel toe geleid dat vandaag een feestelijk moment is voor alle andere bewoners. Zij krijgen hier hun eigen thuis.”

Samen wonen in een nieuwe buurt

De woningen van Mindset zitten in een van de twee nieuwe woongebouwen die Talis onlangs opleverde. In totaal zijn er 124 sociale appartementen bijgekomen in de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord. De woningen zijn allemaal verhuurd aan één- en tweepersoonshuishoudens, waarvan een groot deel speciaal aan jongeren. De gebouwen hebben een gezamenlijke binnentuin en dakterras. Ronald Leushuis: “Voor ons is dit een mooi voorbeeld van een woonconcept waar plek is voor iedereen, betaalbaar met ruimte voor ontmoeten. Om samen een nieuwe buurt te maken.”

Rolstoeltoegankelijk

Bijna alle appartementen van Mindset zijn verhuurd. De toekomstige bewoners hebben meegedacht en beslist over de plattegronden. De woningen zijn, waar het kan, op maat gemaakt. Zo is de indeling van de keuken overal anders. Vanuit de slaapkamer kunnen er tilliften worden geplaatst naar de badkamer. Ze zijn volledig rolstoeltoegankelijk en ongeveer 75 m² groot. Ze zitten allemaal in dezelfde vleugel op de begane grond, grenzend aan de gemeenschappelijke binnentuin. Zo hebben de appartementen een eigen ingang. In de loungeruimte zit ook een ruimte voor een zorgmedewerker.

Meer berichten