Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>Deelnemers aan Swim to Fight Cancer in 2019.&nbsp;</p>

Deelnemers aan Swim to Fight Cancer in 2019. 

(Foto: Ernst Wolswijk)

Arts en patiënt klaar voor frisse duik

  Nieuwsflits

NIJMEGEN - Normaal gesproken zitten ze tegenover elkaar in de spreekkamer in het ziekenhuis. Arts en patiënt. Maar zondag 29 augustus staan ze naast elkaar om samen in de Spiegelwaal te springen tijdens de Nijmeegse editie van Swim To Fight Cancer. Het jaarlijkse zwemevenement dat geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

 De deelnemers zwemmen een parcours van 500, 1500 of zelfs 3000 meter. De officiële opening is om 13.00 uur. 

Onder andere chirurg oncoloog Hans de Wilt en internist oncoloog Ingrid Desar van het Radboudumc verruilen hun witte jas voor een zwemoutfit.  Beide artsen zitten in het team dat onderzoek doet naar kanker in de weke delen (myxofibrosarcomen). Dat onderzoek is door Swim to Fight Cancer Nijmegen gekozen om te steunen als regionaal doel. 

Kanker in de weke delen is een zeldzame vorm van kanker. Het onderzoeksteam is verheugd dat hun onderzoek als regionaal doel is gekozen. “Het is een harde wet: hoe minder patiënten, hoe minder aandacht de kanker krijgt”, vertelt Desar. “Wie voor duizenden patiënten het verschil kan maken, krijgt gemakkelijker geld bij elkaar van de overheid en goede doelen.”

Samen staan we sterker

Desar is sinds 2015 arts van Jasper Smit, één van de patiënten waarmee ze samen aan de start staat. In 2004 is bij hem op 14-jarige leeftijd een extreem zeldzame vorm van kanker ontdekt. Smit: “Je hoopt dat ze iets vinden waardoor de tumor en de uitzaaiingen verdwijnen of waardoor je niet meer overlijdt. En ik zou ook heel blij zijn als er een geneesmiddel wordt gevonden voor mensen die na mij deze ziekte krijgen.”

Waarom Smit het water induikt? “Het gaf mij een extra trigger om mee te zwemmen toen ik hoorde dat de artsen ook het water in gaan. Je ziet daarmee de andere kant van ze. Het komt bij ons als patiënt binnen dat ze zich persoonlijk hiervoor willen inzetten. Het wordt voor ons zichtbaar wat zij ervoor willen doen.” 

Desar: “Tijdens een behandeling probeer je ook naast je patiënt te staan om samen resultaten te boeken. Maar uiteindelijk is de patiënt diegene die de behandeling moet ondergaan. Tijdens Swim to Fight Cancer kan je juist laten zien dat je samen de uitdaging aangaat.”

Ook Smit geeft aan dat hij merkt dat onderzoek naar zeldzame kanker helemaal onderaan de ladder staat als het gaat om financiering. “Daarom vind ik het zo fijn om te zien dat de artsen daar ook een steentje aan willen bijdragen. Dat zij geloven dat er goede resultaten te behalen zijn.” 

Zondag 29 augustus staat het Radboudumc team klaar voor de sprong in het diepe. De Wilt: “We gaan voor een mooi resultaat. Zowel in het water als met het onderzoek.”

 In verband met coronamaatregelen dienen alle aanwezigen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs te overleggen. 

fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-nijmegen

Meer berichten