Logo nieuwsbode-zeist.nl


<p>De Giesbeekse Parkinsonpati&euml;nt Marco fietst zestig kilometer met en voor mantelzorgers.</p>

De Giesbeekse Parkinsonpatiënt Marco fietst zestig kilometer met en voor mantelzorgers.

Foto: (foto: Maud van den Boogert)

Marco doet mee aan BikevoorParkinson

  Nieuwsflits

GIESBEEK - De sponsorfietstocht BikevoorParkinson staat dit jaar in het teken van de partners van mensen met de ziekte van Parkinson. Want Parkinson heb je niet alleen. Giesbekenaar Marco van den Boogert weet dat als geen ander. Als ‘jopper’ – jonge Parkinson patiënt – fietst hij zelf ook mee, zestig kilometer op en rond de Cauberg. “Ik heb een hele wielerploeg om me heen verzameld. Zonder hen ga ik het niet redden. Zij zullen mij letterlijk de Limburgse heuvels over moeten helpen.”

door Gineke Mons

Marco van den Boogert (50) kreeg vier jaar geleden de diagnose Parkinson. “Op m’n 46ste, net als mijn vader. Pa is 71 geworden, maar ik loop op hem voor. Ik functioneer nu zoals mijn vader op 65-jarige leeftijd.” Parkinson is een hersenziekte, legt Marco uit. Het tast de zwarte stof in de hersenen aan, die zorgt voor het overbrengen van neurologische signalen. Dat leidt tot lichamelijke beperkingen die zich bij Marco zowel uiten in trillen (tremor) als in het verstijven van z’n motoriek, maar ook cognitief gaat hij achteruit.

Van Arnhem naar Giesbeek

Sinds oktober 2019 is Marco volledig arbeidsongeschikt. De progressie van zijn ziekte was voor het Arnhemse gezin Van den Boogert reden om uit te kijken naar een woning met een ouderslaapkamer en badkamer op de begane grond. Vorig jaar verruilden Marco en Linette daarom hun rijtjeshuis in Rijkerswoerd voor een woning in het centrum van Giesbeek, waar ze wonen met Thijn (18) en Lars (14).

Veel energie

“Op goede dagen kan ik hier best kwiek naar de Spar lopen voor een boodschap. Ik gebruik wel een stok, maar samen met iemand wandelen en tegelijkertijd een gesprek voeren, is al lastig. Als ze in de Spar het product niet hebben wat ik wil, en ik moet gaan nadenken over een alternatief, kan dat al zó veel energie kosten, dat mensen me terug zien schuifelen als een mannetje van negentig.”

Elektrische sportfiets

Toch gaat hij de uitdaging aan om zestig kilometer te fietsen voor het goede doel. “Fietsen is heel prettig voor Parkinsonpatiënten, omdat je niet na hoeft te denken over de beweging. Je voeten volgen gewoon de pedalen.” De elektrische sportfiets waarop hij de monstertocht gaat afleggen, wordt ter beschikking gesteld door de Giesbeekse speciaalzaak Doornbikes. “Wij verkopen hier ook zorgmiddelen; speciale fietsen om mensen toch mobiel te houden”, vertelt Henk van Doorn. Zaterdag 4 september moet het gaan gebeuren, samen met de achtkoppige groep Wielervrienden Arnhem en omstreken. Dochter en fotografe Maud fietst ook mee. Marco: “Het zal ‘de dood of de gladiolen’ worden. BikevoorParkinson staat dit jaar in het teken van de mantelzorgers; het ironische is dat ik zelfs als ik geld ophaal voor mantelzorgers, de mantelzorgers nog keihard nodig ga hebben.”

voorparkinson.nl/acties/wielervrienden-arnhem-e-o/

Meer berichten