Logo nieuwsbode-zeist.nl


Geert Gieling bevestigt een mezenkastje aan een eikenboom in Babberich. (foto: PR)
Geert Gieling bevestigt een mezenkastje aan een eikenboom in Babberich. (foto: PR)

Koolmezen aan zet tegen de processierupsen in eikenbomen

  Nieuwsflits

Op dit moment kruipen de eikenprocessierupsen massaal uit hun ei. En dat is veel eerder dan vorig jaar, toen begon de rupsenplaag pas in juni en juli. Zoals inmiddels bekend veroorzaken de brandharen van de rups gezondheidsklachten. Er ontstaat een rode, pijnlijke huiduitslag met hevige jeuk. Koolmeesjes en sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de processierups.

door Ab Hendriks

BABBERICH - Dorpsraden en particulieren kiezen steeds meer voor het ophangen van mezenkastjes, zoals in Babberich en in Angerlo.

“In Babberich begonnen de vrijwilligers Geert Gieling en Jan Koningstein onlangs met het ophangen van 65 mezenkastjes. De kastjes trekken mezen aan die vervolgens de rupsen nuttigen”, vertelt voorzitter Willy van Dinther, voorzitter van de Dorpsraad Babberich. “Samen hebben ze de nestkastjes aan de eikenbomen gehangen langs onder meer het Kloosterpad/Boogsehof, aan de rand van het kerkhof, Beekseweg en de laan langs het sportterrein. Ook langs ’s Herenhof. Daar hingen vorig seizoen trossen met nesten in de boomtakken boven de tuinen van de bewoners. Dat was erg vervelend." Volgens de dorpsraad is de gemeente Zevenaar bezig om de eikenstam in plastic te wikkelen en met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen de plaag aan te pakken.

“Het is daarom belangrijk dat de kastjes mezen aantrekken en zich te goed gaan doen aan de eikenprocessierupsen. We gaan in september de nestkasten eraf halen en schoonmaken. We kunnen dan precies zien hoeveel kastjes bewoond zijn geweest. In de lente zaaien we mengsel van wilde bloemen, zodat een biotoop ontstaat voor de mezen."

De dorpsraad in Angerlo gaat in de volgende lente ook een zaadmensgel strooien voor wilde bloemen nabij de mezenkastjes. "Via Facebook hebben wij veel vrijwilligers bereid gevonden om al het werk te verzetten. Schitterend toch?“ In Angerlo hebben de bewoners ongeveer 150 nestkastjes opgehangen, ook langs het voetbalveld en het tunneltje aan de Parallelweg”, vertelt Martine. De vogelkastjes worden in september gecontroleerd en schoongemaakt."

Meer berichten