Afbeelding
Stefan Forsten

Startschot Meer Bomen Nu levert 6000 gratis bomen op

8 november 2023 om 23:36 Natuur en milieu

DOORN / DEN DOLDER Op Landgoed Zonheuvel in Doorn was zaterdag 4 november het officiële startschot van de campagne Meer Bomen Nu in de provincie Utrecht. Wethouder Anouk Haaxma van de gemeente Utrechtse Heuvelrug had de eer om de eerste boom van het nieuwe oogstseizoen in de provincie te oogsten. 

Naast de oogstdag in Doorn werd gelijktijdig ook geoogst in Amersfoort, Soest, Woerden en Den Dolder, met als eindresultaat een totale oogst van 6000 jonge bomen, die gratis worden weggeven aan iedereen die de ruimte heeft.  

MEER BOMEN NU

Meer Bomen Nu redt voor het vierde seizoen jonge boompjes, zogenaamde zaailingen, die op plekken staan waar ze niet volwassen kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat ze te dicht bij elkaar staan of het wandelpad staan. ,,In plaats van wegmaaien, worden ze door vrijwilligers voorzichtig uitgeschept en gratis weggegeven. Het hergebruik van zaailingen is goed voor klimaat, biodiversiteit en nodigt iedere inwoner uit om de handen uit de mouwen te steken”, aldus de organisatie.


Foto: Stefan Forsten.

STARTSCHOT IN DOORN

Het startschot van het nieuwe oogstseizoen was traditioneel tijdens de landelijke Natuurwerkdagen. Een groep van zo’n vijftien vrijwilligers stak in Doorn samen met wethouder Haaxma de handen uit de mouwen en oogstte in enkele uren tijd ruim 3600 jonge beukjes, tamme kastanjes en dennen. Wethouder Haaxma: ,,Het was een mooie dag om met een groep vrijwilligers voor Meer Bomen Nu plantgoed te oogsten, die anderen weer gratis kunnen afhalen en gebruiken om hun terreinen te vergroenen. Dit plantgoed was anders vernietigd. Op deze manier versnellen we de vergroening op een duurzame manier.” 

Ook in park Elisabeth Groen in Amersfoort staken bijna twintig vrijwilligers de handen uit de mouwen om een grote hoeveelheid zwarte els, berk en wilg te oogsten. Ook in natuurgebied Soesterveen gebeurde dit met een enthousiaste groep vrijwilligers, terwijl een groep in Woerden op Landgoed Bredius aan de slag ging en een natuurwerkgroep in Den Dolder de heide opschoonde van jonge dennen en berken. Tezamen werd een resultaat geboekt van 6000 jonge zaailingen. 


Foto: Stefan Forsten.

De jonge bomen zijn naar diverse bomenhubs in de provincie gebracht. Hier worden ze tijdelijk opgeslagen, zodat ze deze winter nog kunnen worden uitgedeeld aan plantlocaties in de buurt. Dit zijn bijvoorbeeld boeren of particulieren die graag willen vergroenen. Iedereen die jonge bomen wil, kan zich melden via meerbomen.nu/ikwilbomen

OOGSTEVENEMENTEN

Nu het seizoen officieel van start is, staan ook de komende maanden vele oogstevenementen in de provincie gepland. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op meerbomen.nu en gaan vervolgens onder begeleiding van een oogstbegeleider gezamenlijk aan de slag in een natuurgebied, landschap of park, waar in samenwerking met boswachters en terreinbeheerders locaties zijn uitgekozen die ‘opgeschoond’ moeten worden. 

In de afgelopen drie jaar werden al 1,6 miljoen bomen in Nederland verplant en dit jaar verwacht Meer Bomen Nu de twee miljoen te passeren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie