Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Ilse Bekker

CDA Gelderland wil nel wolfvrije gebieden in provincie

  Nieuwsflits

Arnhem - Er moeten wolfvrije gebieden komen in Gelderland. Nu de wolf zich definitief gevestigd heeft op de Veluwe, vindt het CDA Gelderland dat de provincie duidelijkheid moet creëren over waar de wolf wel en niet gewenst is.

De provincie moet dan ook over moet gaan op actief beheer in de gebieden die niet geschikt zijn voor het dier, zoals Rivierenland en de Achterhoek, vinden christen-democraten.

De afgelopen tijd zijn meerdere schapen, lammeren en een ponyveulen ten prooi gevallen aan een rondzwervende wolf in het Rivierengebied en de Achterhoek. Een drama voor de (hobby)boer en voor de dieren, stelt het CDA. 

Op de Veluwe kunnen (hobby)boeren met steun van de provincie preventieve maatregelen nemen om de wolf buiten de hekken te houden. In andere Gelderse regio’s geldt die regeling echter niet omdat de wolf zich daar niet zo snel zal gaan vestigen. Het landschap in die regio is daar simpelweg niet geschikt voor. Door het nachtelijke zwerfgedrag kan een wolf echter flinke schade aan brengen in dit soort gebieden, zoals de afgelopen tijd is gebleken.

Statenlid Arjan Tolkamp: “Het is niet te doen om heel Gelderland af te rasteren. Wij pleiten daarom voor duidelijkheid: bepaalde gebieden zijn voor de wolf en andere zijn wolfvrij.” Het CDA heeft daarom vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten om tot wolfvrije gebieden in Nederland te komen. Tolkamp: “Als (hobby)boer in de Achterhoek of het Rivierengebied sta je nu machteloos. Dat willen wij niet langer.”

Meer berichten