Logo nieuwsbode-zeist.nl


De minister neemt de tijd voor een praatje met de medewerksters van de fietstent. "Ik vond het wel spannend hoor", bekent Aranka (met het blauwe schort) achteraf.
De minister neemt de tijd voor een praatje met de medewerksters van de fietstent. "Ik vond het wel spannend hoor", bekent Aranka (met het blauwe schort) achteraf. (Foto: Annemarie de Vries)

"De GGD heeft zich het schompes gewerkt"

  Nieuwsflits

Minister opent coronateststraat voor regio Haaglanden

Door: Annemarie de Vries

Hoog bezoek op woensdag 3 juni voor de ggd-medewerkers en Rode kruis vrijwilligers van de teststraat in Nootdorp ,waar nu iedereen uit de regio Haaglanden een corona-test kan laten afnemen. Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge kwam hoogstpersoonlijk een kijkje nemen.

Nootdorp - Hoewel de teststraat officieel al sinds maandag 1 juni volop in gebruik is was de officiële opening aan de minister. Hij nam uitgebreid de tijd om zich te laten voorlichten en zijn waardering uit te spreken.

Zelf getest
Overigens is de minister geen onbekende in de Nootdorpse teststraat. Tot voor kort bevond deze zich in de parkeergarage onder het van der Valkhotel. Al enige tijd mochten zorgmedewerkers zich daar laten testen. Ook de minister zelf bleek tot één van de mensen te horen, die daar de afgelopen periode getest zijn. "Ik had een verkoudheidje", vertelt hij: "Maar het was geen fijne test hoor, Henk (Bakker, locatiecoördinator red.) had me flink te pakken, hij stopte dat wattenstaafje heel diep in mijn neus." Maar ondanks dat hij dus zelf al eens getest is en regelmatig de frontlinie van het gevecht tegen corona bezoekt, vertelt hij dat hij nooit bang is zelf ziek te worden. "Nee het is echt heel erg van belang, dat je je aan de regels houdt, die anderhalve meter maakt echt het verschil, dus nee ook al kom ik overal, bang voor mezelf ben ik nooit."

Teststraat
Al enige tijd was er een teststraat in de parkeergarage van het van der Valkhotel Nootdorp, maar dat werd te klein nu iedereen mag testen. Daarom is er nu een enorme tent opgezet achter het hotel. Hier kunnen per dag 900 mensen getest worden, maar dankzij de flexibele inzet van rode kruisvrijwilligers, die normaal vaak in dit seizoen op festivals te vinden zijn, kan snel opgeschaald worden naar 2000. Essentieel is uiteraard de medewerking van het van der Valkhotel, die de locatie beschikbaar stelt en waar vandaan de leidingen aangelegd zijn voor elektra en internet. "We doen het met liefde", aldus directeur Ted van der Valk.

Hoe het werkt
Er zijn twee gangen waar de auto's doorheen rijden. In het midden bevindt zich de medewerkers tent. Mariska Keijzer, één van de locatiecoördinatoren, legt uit hoe dat werkt: "Bij de loketten staan de testafnemers in de blauwe jasjes, daarachter aan het bureau in het witte jasje zit de assistent, die de materialen aangeeft en in het midden zit de administratie, die het gelijk verwerkt". Een enorme klus dus, want opeens moest er in de buitenlucht goed internet en elektriciteit worden aangelegd. Dat dat allemaal gelukt is, is een prestatie van formaat, aldus de minister: "De medewerkers van de GGD hebben zich de afgelopen tijd het schompes gewerkt. Ik ben zeer tevreden met wat ik hier zie." Kom je op de fiets of lopend, dan hoef niet door de Drive-through, maar ga je naar de aparte kleinere tent. Daarnaast beschikt de GGD over een camper, als mobiele testunit die vanaf volgende week te vinden is in Naaldwijk en Leidschendam.

Veel testen
Annette de Boer, directeur van de GGD Haaglanden benadrukt waarom testen belangrijk is: "We hebben sinds deze week meer vrijheden, we kunnen weer uit eten en naar het theater en mogen met meer mensen bij elkaar komen. Als we dat willen blijven doen, is testen essentieel, zodat we er op tijd bij zijn om een grotere uitbraak te voorkomen." Om deze reden mag nu iedereen met verkoudheidsverschijnselen of koorts langs komen voor een test, wel even eerst een afspraak maken via het landelijk telefoonnummer 0800-1202.

Meer berichten