Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto:

Mexico ontvangt een prototype van een mechanisch beademingsapparaat TU Delft

  Nieuwsflits

De Mexicaanse ambassade in Nederland heeft het prototype ontvangen van een mechanisch beademingsapparaat dat ontwikkeld is door Project Inspiration van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Het prototype zal uitgeleend worden aan de overheid van Mexico om haar te ondersteunen in het gevecht tegen de COVID-19 pandemie. Het apparaat bevat alle benodigde blauwdrukken voor de productie ervan, met als doel om de lokale productie van vergelijkbare machines mogelijk te maken uit materialen die ter plaatse ruim beschikbaar zijn.

Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken gaat het prototype naar de Biomedical Engineering afdeling sturen van het National Institute of Medical Sciences and Nutrition Salvador Zubirán in Mexico City, zodat hun onderzoekers er kosteloos toegang tot hebben voor een periode van twee maanden. Tijdens deze periode zullen ze ondersteund worden door het onderzoeksteam van de TU Delft om vragen te kunnen stellen en kennis uit te wisselen met betrekking tot de lokale productie van dit type apparaat, en het uiteindelijke gebruik voor de behandeling van ernstig zieke patiënten binnen de huidige noodsituatie. De Mexicaanse overheid zal het prototype aan de TU Delft retourneren na het aflopen van de uitleenperiode.

Project Inspiration is een onderdeel van het “Air for All” initiatief van de TU Delft, een multidisciplinair initiatief om de ontwikkeling van makkelijk te produceren beademingsapparatuur te versterken, en daarmee ook de middelen te vergroten om ernstig zieke patiënten te kunnen behandelen in Nederland. Project Inspiration richtte zich specifiek op het ontwikkelen van een compleet mechanisch beademingsapparaat waarvan de productie op grote schaal eenvoudig opgezet kan worden. Het project is geïnspireerd op de East-Radcliffe Ventilator uit de jaren 60. Dit apparaat is aan het team beschikbaar gesteld door het Boerhaave Museum. Het prototype is voornamelijk ontwikkeld tijdens de noodsituatie in Nederland, later heeft het Project Inspiration team besloten om de bouwtekeningen en productie-gerelateerde informatie open-source te maken. Het doel hiervan is om samen te kunnen werken met universiteiten en onderzoeksinstituten over de hele wereld en daarmee de lokale productie en innovatie te promoten.

Het National Institute of Medical Sciences and Nutrition Salvador Zubirán is een onderdeel van het Mexicaanse ministerie van gezondheid en verzorgt derdelijns medische zorg. Dit ziekenhuis heeft niet alleen nationaal en internationaal bekende medische specialisten die vooraanstaande medische zorg leveren, maar voeren ook een divers wetenschappelijk onderzoeksprogramma uit in verschillende gebieden en specialiteiten, waarmee ze belangrijke ontwikkelingen voor de Mexicaanse geneeskunde bewerkstelligen. Dit instituut staat aan de frontlinie in de strijd tegen COVID-19, daarom profiteert het enorm van de samenwerking met de TU Delft in de vorm van het uitlenen van dit prototype van een mechanisch beademingsapparaat, evenals de uitwisseling van ervaringen die voortkomen uit de analyse en het gebruik ervan.

Het uitlenen van dit prototype van een mechanisch beademingsapparaat is een voorbeeld van de bilaterale samenwerking tussen Mexico en Nederland in het licht van de COVID-19 pandemie, waarv an de effecten in beide landen gevoeld worden. Daarnaast illustreert het de samenwerking op het gebied van onderzoek en technologische ontwikkeling, die de medische gemeenschappen van de twee landen verenigt en voordelen oplevert voor hun bevolkingen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Meer berichten