Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Pixabay

Gemeente Arnhem lijdt 9 tot 16 miljoen euro schade door corona

  Nieuwsflits

Arnhem - De gemeente Arnhem publiceert vandaag het eerste Arnhemse 'corona-dashboard'. Daarin zijn opgenomen effecten van de corona-crisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. 

Het corona-dashboard wordt elke twee weken geactualiseerd en is beschikbaar voor alle inwoners en bedrijven. Wethouder financiën Ronald Paping: "De corona-crisis heeft enorme gevolgen voor ons allemaal. Met dit dashboard willen we iedere Arnhemmer inzicht geven in die gevolgen, zodat ze zelf kunnen inschatten wat corona voor hen betekent."

De gemeente gebruikt het corona-dashboard zelf ook om inzicht te krijgen in de effecten van de corona-crisis en om beleidskeuzes mee te onderbouwen. "Samen met de financiële impactanalyse geeft het ons een goed inzicht in de effecten van alle corona-maatregelen in de hele gemeente", aldus Paping. Voor de gemeente wordt het financiële risico van corona momenteel - nog niet alle risico's zijn bekend - ingeschat tussen de 9,3 en 15,6 miljoen euro.

Werkeloosheid stijgt, criminaliteit daalt

Zo blijkt uit het dashboard onder meer dat in Arnhem tot en met 9 juni 366 inwoners positief getest zijn op Covid19. 67 Inwoners zijn of waren met corona-klachten opgenomen in een ziekenhuis. 

Het consumenten- en ondernemersvertrouwen daalt. De werkeloosheid stijgt en het aantal inwoners met een uitkering ook. De criminaliteitscijfers laten een daling zien. Ook het aantal ongevallen daalt. 37 procent van de zzp'ers ziet corona als bedreigend voor het voortbestaan van hun onderneming. In Arnhem werken circa 10.000 zzp'ers, voornamelijk in de specialistische dienstverlening en gezondheidszorg. Bij bedrijven vrezen vooral horecaondernemingen problemen.

Elke 2 weken update

Het corona-dashboard is te zien via arnhem.nl/coronavirus. Elke twee weken wordt het dashboard met relevante informatie geüpdatete en gepubliceerd. Voor het dashboard worden bronnen van de gemeente zelf gebruikt, maar ook van onder meer de provincie, CBS en RIVM.

Meer berichten