Logo nieuwsbode-zeist.nl


Eigenaar Jin Hu (links) en Bob van Bree van restaurant The Green Rose bereiden gerechten voor. Kyonne (links) en Chrissie praten elkaar bij. (foto: Ellen Koelewijn)
Eigenaar Jin Hu (links) en Bob van Bree van restaurant The Green Rose bereiden gerechten voor. Kyonne (links) en Chrissie praten elkaar bij. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

'Het is goed dat we weer open zijn'

  Nieuwsflits

Arnhem - ‘We hebben jullie zo gemist’. Deze hartenkreet van vaste gasten hoorde bedrijfsleider Kiki Overbeek van ’t Taphuys in Arnhem vaak bij de heropening van de horeca. De versoepeling van de regels in het coronatijdperk kwam als geroepen. 

door Vincent Bos

Kiki is over de eerste tien dagen hartstikke tevreden, maar anders is het wel. Er zijn door de anderhalve metermaatregel immers minder tafels bezet. Ze mag binnen dertig gasten toelaten, daar waar de capaciteit van haar bedrijf berekend is op 240 bezoekers. Ze is vooral blij dat de horeca weer open is.

“De eerste dagen was het mooi weer en zaten er 120 mensen op ons terras”, zegt Kiki Overbeek van ’t Taphuys aan het Jansplein waar je terecht kunt voor koffie, lunch, borrel of diner. “We hadden een gekkenhuis verwacht. Dat viel mee. Je merkt dat mensen iets terughoudender zijn.”

Ze geeft aan dat het wennen is met de coronaregels. “De mensen zijn verplicht om te reserveren voor een tafel binnen. Dertig mensen binnen is ook weinig. Wel hebben we nog meer tijd voor de gasten, zijn we nog meer servicegericht."

Desinfecteren

"We houden ons strikt aan de regels", zegt Kiki Overbeek. "De bezoekers kunnen hier zelf bier en wijn tappen. Normaal hebben we 100 soorten bier en 80 soorten wijn. Nu kunnen ze kiezen uit 50 bieren en 24 wijnen. De taps worden steeds gedesinfecteerd. Dat geldt ook voor de tafels en toiletten. We zijn tevreden maar kijken wel uit naar 1 juli als we meer mensen mogen ontvangen.”

Café ’t Moortgat aan de Ruiterstraat kreeg hartverwarmende reacties van bezoekers die de sociale contacten zo misten maar blij zijn dat ze er weer terecht kunnen. “Het loopt soepel. “Het is goed dat we weer open zijn”, zegt een van de medewerkers. De loop zat er meteen goed in. “Op vrijdag en zaterdag hebben we vanwege de beperkingen wel mensen de toegang moeten weigeren. Vroeger stond het hier op die dagen mudjevol. Dat is nu niet zo. Dat is wennen.”

Volwassen publiek

“Bij ’t Moorgat hebben we volwassen publiek. Iedereen houdt zich aan de regels. Die hebben ook niet tot discussies geleid. Het is wel fijn dat de zomer eraan komt. Dan kunnen we het terras op”, zegt de medewerker.

Eigenaar Jin Hu van speciaal restaurant The Green Rose in de Koningstraat vat de eerste week na de heropening samen als ‘positief verrast’. Hij heeft 40 procent van de normale capaciteit. “We zitten iedere avond vol. We houden ons netjes aan de regels.”

Hij heeft er bewust voor gekozen niet te werken met een tijdslot. “We hebben een sfeervol restaurant en de gasten kunnen bij ons de tijd nemen. Je moet er niet aan denken dat iemand vrij laat een tweede fles wijn bestelt en die dan moet meenemen omdat de tijd voorbij is.”

In zijn restaurant is normaal plaats voor 65 gasten. Nu zijn dat er dertig. "We hebben een trouwe klantenkring. Die komen hier vanwege onze specifieke keuken, werken heel ambachtelijk, zijn altijd verrassend en vernieuwend. Het verwennen van de bezoekers staat hier voorop.”

Meer berichten