Logo nieuwsbode-zeist.nl


Foto: Pixabay

Gelderlanders iets gelukkiger dan vorig jaar

  Nieuwsflits

Arnhem - Gelderlanders zijn iets gelukkiger dan vorig jaar. Gelders geluk krijgt het cijfer 7,6 tegenover de 7,4 van 2019. Dat blijkt uit de Monitor Welbevinden, uitgevoerd door Kieskompas en Happines Lab, in opdracht van provincie Gelderland.

 Het einde van de lockdown heeft een rol in deze gevoelens gespeeld, vermoeden de onderzoekers. Opmerkelijk is het wel, COVID-19 heeft een enorme impact op de maatschappij gehad. Maar het perspectief op de versoepeling van de maatregelen overstijgen het eerder gemeten geluksgevoel.

 Jongeren het gelukkigst

De monitor gaat in op verschillende waarderingen van geluk. Zo blijken Gelderse jongeren (tussen 18-24 jaar) het gelukkigst te zijn. Gelukkiger zelfs dan uit andere onderzoeken, waaronder van het CBS, blijkt. Ook deze uitkomst is bijzonder. Tijdens de corona-uitbraak waren het juist de jongeren die zich belemmerd en gefrustreerd voelden. Maar nu de monitor de balans opmaakt blijkt dat vrouwen minder gelukkig zijn dan jongeren. De rol van vrouwen in het gezin tijdens de corona-crisis, de combinatie van zorg, opvoeding en werk, is door hen zwaarder ervaren dan door mannen.

 Veilige omgeving

Gelderse migranten met een Westerse achtergrond zijn gelukkiger dan migranten met een andere achtergrond. Mogelijk speelt corona hierin ook een rol. In Italië, Frankrijk en Spanje, waar het virus hard toesloeg, waren de maatregelen strenger en kwamen er relatief veel mensen om. Mogelijk is ons land als een relatief veilige omgeving ervaren gedurende de pandemie.

 Verder blijkt de woonomgeving van invloed op welbevinden. Mensen die wonen op het platteland voelen zich gelukkiger dan stadsbewoners. Wonen in buitenwijken worden gewaard met een 7,9 terwijl het wonen in een stadcentrum een 7,1 krijgt. Vermoedelijk hebben meer ruimte en een toch wat hechtere gemeenschap een positieve invloed. 

 Zorgen

Maar er zijn ook zorgelijke signalen. Een derde van de Gelderlanders voelt zich gediscrimineerd. Met name vanwege hun leeftijd (10,8 %). De mensen die dat voelden, geven hun geluk een 7,1 ten opzichte van niet-gediscrimineerde Gelderlanders die zichzelf een 7,8 geven. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Ik ben voor inclusie. Afgaand op de monitor worden mensen naast het discrimineren op leeftijd, ook veroordeeld op etniciteit en hun geloof. Die gevoelens van discriminatie zijn verdubbeld. Onacceptabel. Inclusie is belangrijk. Iedereen die in Gelderland wil, moet kunnen meedoen”. 

 Monitor welbevinden

Inzicht in het welbevinden van inwoners is belangrijk voor Gedeputeerde Staten. Gelderland is de eerste provincie die welbevinden op grote schaal monitort. De signalen worden gedeeld met gemeenten en de Leefbaarheidsalliantie. Zij kunnen op basis van de informatie bepalen waar ze willen bijsturen. Van ’t Hoog: “De provincie begrijpt nu iets beter hoe COVID-19 is ervaren in Gelderland. In oktober 2020 zullen we nogmaals uitgebreid naar welzijn informeren. Vanuit het programma Leefbaarheid zullen we met name aandacht besteden aan inclusie. Wat mij betreft laat de volgende monitor van 2021 zien dat meer Gelderlanders hebben ervaren echt mee te kunnen doen.” 

 De resultaten van de monitor zijn HIER te vinden. 

Meer berichten