Logo nieuwsbode-zeist.nl


Samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland. Op de foto v.l.n.r. staand J. Pol, P. Penninx, H. Wesseling (van Herenboeren NL), A.  Doeleman, R. Cozzi. Zittend: A. Heeren en I. Kerkvliet. Voorzitter M. Cavé  ontbreekt op de foto.
Samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland. Op de foto v.l.n.r. staand J. Pol, P. Penninx, H. Wesseling (van Herenboeren NL), A. Doeleman, R. Cozzi. Zittend: A. Heeren en I. Kerkvliet. Voorzitter M. Cavé ontbreekt op de foto. (Foto: Barbara Hine )

Een zoemend en ‘eetbaar’ landschap

  Nieuwsflits

Annet Kooijmans

Herenboeren gezocht

“Ik word er toch zo blij van! Alleen al het idee van een zoemend landschap, vol bijen en vlinders.” Aan het woord is Ingrid Kerkvliet. Zij is een van de kartrekkers van het project Herenboeren Nijmegen. Begin dit jaar bezocht ze de eerste herenboerderij van Nederland in Boxtel en ze was ‘helemaal om,’ zegt ze.

Nijmegen - Herenboeren willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Ze willen zeker weten dat het eerlijk eten is, met een goed loon voor de boer, en respect voor dier en natuur.

Ingrid ziet zichzelf naar het land fietsen en daar haar kratje eerlijke producten ophalen. Zo ver is het nog niet, maar ‘de reis met de kleine coöperatie met grote ambities, is begonnen.’ Het doel is een gemengd bedrijf met landschapselementen van vroeger, een super gezonde bodem en een optimale biodiversiteit. Inmiddels hebben zich meer dan 200 mensen gemeld als geïnteresseerde, als toekomstige boer. Want dat is de bedoeling. De zeven kartrekkers / bestuursleden, vogels van divers pluimage, zijn op zoek naar 200 leden of medeboeren die bereid zijn om 2000 euro te investeren, mee te denken en soms mee te helpen en die iedere week producten afnemen.

Anders omgaan met natuur

"Door corona is de roep om anders om te gaan met natuur nog luider gaan klinken. We willen naar een vitale samenleving met minder stress en gezonder eten. Ik denk dat iedereen daar blij van wordt", zegt Ingrid. Mensen die mee doen, zijn mede-eigenaar en beslissen ook mee. Bijvoorbeeld over welke groente er geteeld wordt. Een echte boer, dus iemand met ervaring in een gemengd bedrijf, doet het echte werk en wordt in dienst genomen.”

Ingrid ziet het voor zich, al die seizoensgroenten, rondscharrelende kippen, wroetende varkens en kalfjes die bij hun moeder mogen blijven.

Het project Herenboeren is een landelijk concept. Er wordt principieel zonder landbouwsubsidies gewerkt om uiteindelijk te komen tot een gezond, eerlijk en toekomstbestendig voedselsysteem. "Daarom verkennen we de mogelijkheid om in de omgeving van Nijmegen te komen tot een kleinschalig gemengd boerenbedrijf; een zogenoemde Herenboerderij. Want het is toch fantastisch als ons eten in onze eigen omgeving wordt geproduceerd? En wat is er leuker dan een boerderij te hebben waar je van eet", zegt Ingrid Kerkvliet tot besluit.

www.nijmegen.herenboeren.nl

Meer berichten