Logo nieuwsbode-zeist.nl


Jan Nijlant van Café Rooie Jan stond drie dagen in de week op de vuilniswagen. (foto: Bas Bakema)
Jan Nijlant van Café Rooie Jan stond drie dagen in de week op de vuilniswagen. (foto: Bas Bakema)

Van biertje tappen naar vuilnisbakken

  Nieuwsflits

Op 15 maart om 18.00 uur moesten, op last van de overheid, alle horecagelegenheden hun deuren sluiten. Een dramatisch moment. Inmiddels zijn de regels wat versoepeld en start de horeca in Nederland weer op. Dat geldt ook voor Jan Nijlant, eigenaar van café Rooie Jan in de Weverstraat.

door Nan Hoesté

ZEVENAAR - Jan voelde met name de pijn richting zijn collega's van de plaatselijke restaurants. Het werd echter ook een moment waarin vindingrijkheid hoogtij viert. Door een muur weg te halen werd de niet meer in gebruik zijnde rookruimte onmiddellijk bij het caféoppervlak betrokken. Een maatregel die nodig bleek om in de toekomst plaats te bieden aan dertig man. De tuin bij zijn woonhuis werd grondig opgeknapt. Als alles klaar is, wat ga je dan doen met je tijd? Jan kan niet lang stil zitten en besloot zich nuttig te maken. Hij stapte drie dagen in de week op de vuilniswagen. "Voor het geld hoef ik het niet te doen, want dat wordt toch weer afgetrokken van de huidige TOZO regeling (Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige Ondernemers. red)."

Nu is het café gedeeltelijk weer open, behalve voor de jongeren onder de achttien jaar. "Daarin heb ik een beslissing genomen. Ik vind het hard om te zeggen en het druist mij, als horecaondernemer zeer tegen de borst, maar deze groep consumeert niet of nauwelijks. Of ik het overleef? Dat hangt er vanaf hoe gunstig de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten, red.) uitpakt en hoe de mensen zich aan de regels gaan houden. Dat weet je niet in de horeca. De eerste twee uur zal het allemaal wel lukken, maar wat gebeurt er als er bier of wijn in de man is? Dan wordt het allemaal wat losser en kunnen de regels snel overtreden worden. Dan heb ik geen zin om de hele avond als politieagent te moeten optreden. Dan is voor mij de lol er snel af en wordt het plan 'vuilnisman' gewoon weer uit de ijskast gehaald."

Meer berichten