Logo nieuwsbode-zeist.nl


Semina Kafle uit Nepal, die afstudeerde met een Master in ‘Water Management and Governance' (foto: IHE)
Semina Kafle uit Nepal, die afstudeerde met een Master in ‘Water Management and Governance' (foto: IHE) (Foto: IHE)

Eindelijk dan toch terug naar huis

  Nieuwsflits

Van de redactie

Op 23 april ontvingen ruim honderdveertig internationale studenten van IHE Delft hun diploma tijdens een speciale online diploma-uitreiking. Sindsdien zijn veel van hen niet naar huis teruggekeerd, omdat de vluchten zijn geannuleerd en luchthavens over de hele wereld gesloten zijn. Op het moment van schrijven zijn er nog bijna zeventig IHE studenten in Delft die niet kunnen vertrekken. Vrijdag 26 juni hopen studenten uit Kenia en Nepal terug te gaan met chartervluchten georganiseerd door hun regering.

Delft - We spraken met Benson Karimba uit Kenia, afgestudeerd in ‘Land and Water Development for Food Security’ en Semina Kafle uit Nepal, die afstudeerde met een Master in ‘Water Management and Governance’, over hun gemengde gevoelens kort voor hun langverwachte vertrek.

Fietsen op zondagmiddag
Benson kan niet wachten om zijn driejarige dochter te zien, die hij voor het laatst in december zag toen hij kort terug was voor zijn onderzoek. Hij heeft de extra tijd in Delft gebruikt door een begin te maken met een wetenschappelijk artikel over zijn afstudeerscriptie. “Het drukke studieleven op IHE is een contrast met het leven in Delft, een leuke stad zonder het lawaai en de drukte van grotere steden. Ik ga de typisch Nederlandse organisatie en planning missen en daarnaast zeker ook het fietsen op het platteland rond Delft op zonnige zondagmiddagen.”

"Het afscheid was en zal niet gemakkelijk zijn"

Twee weken in quarantaine
Semina kijkt er ook naar uit om haar familie weer te zien, weliswaar na een quarantaineperiode van twee weken bij aankomst in Nepal. Ze vond de afgelopen tijd waardevol voor zelfreflectie, om stil te staan bij wat er echt toe doet in het leven. “Delft is erg gastvrij, iedereen gaf ons het gevoel dat we thuis waren. Om hier bijna twee jaar te hebben gewoond is voor mij persoonlijk en professioneel de meest geweldige ervaring ooit. Ik had het geluk om vrienden uit verschillende delen van de wereld te maken en het afscheid was en zal niet gemakkelijk zijn. Hoezeer ik er ook naar uitkijk om weer aan het werk te gaan, de tijd die ik hier doorbracht zal ik zeker missen.”

Nederlandse vrienden
Veel studenten hebben baat gehad bij het hebben van Nederlandse vrienden, via Meet the Dutch, een vrijwilligersorganisatie die wordt gecoördineerd door Els Wallenburg en Joost Scholtsz. Zij ontvingen onlangs een Koninklijke onderscheiding voor hun lange staat van dienst aan IHE Delft-studenten. Ten slotte bood de lokale Rotaryclub, die jaarlijks IHE studenten sponsort, flinke financiële steun om studenten te helpen die vanwege het virus niet naar huis konden terugkeren.

Naar huis
Deze hartverwarmende initiatieven hebben er, ondanks de moeilijke Coronaperiode, mede voor gezorgd dat studenten als Benson en Semina zich al die tijd in Delft welkom hebben gevoeld, maar nu is het tijd om naar huis te gaan!

Meet the Dutch
Bent u geïnteresseerd om een Nederlandse vriend van een IHE student te worden, ga dan naar meetthedutch.un-ihe.org

Meer berichten