Logo nieuwsbode-zeist.nl


Slenteren door het openluchtmuseum en geschiedenis opsnuiven. In Arnhem kan het weer, tot tevredenheid van alle betrokkenen.
Slenteren door het openluchtmuseum en geschiedenis opsnuiven. In Arnhem kan het weer, tot tevredenheid van alle betrokkenen. (Foto: Ellen Koelewijn)

Toeristische trekpleisters weer open: 'Alles loopt gesmeerd'

  Nieuwsflits

Hartverwarmend zijn de reacties van de bezoekers van het openluchtmuseum in Arnhem. De mensen zijn blij dat ze weer naar binnen mogen en kennis kunnen nemen van de geschiedenis van het alledaagse leven. Ook in Burgers' Zoo hoor je die positieve geluiden van enthousiaste bezoekers.

Door Vincent Bos

Arnhem - De tijden zijn bij de toeristische attracties veranderd. Je op de bonnefooi melden bij het loket van het openluchtmuseum is er niet meer bij. Er wordt gewerkt met een tijdslot. “Toegangskaarten bestellen doe je via onze website en een tijdslot reserveren is gratis”, zegt woordvoerder Udo Feitsma van museum.

Hele dag in park

Het tijdslot voorkomt dat honderden mensen tegelijk voor de toegangspoort staan. Want dat gaat niet meer in het huidige anderhalve meter tijdperk. “We merken dat het tijdslot voor niemand een probleem is. Wie eenmaal binnen is, kan de tijd nemen om alles te bekijken. Je kunt de hele dag in het park blijven.”

En dat is echt niet de enige verandering. “Bij smalle paden hebben we eenrichtingsverkeer ingevoerd. Dat wordt met borden aangeduid”, geeft hij aan. Zo is afstand houden van elkaar gegarandeerd. Ook in de horeca in het park wordt gelet op de anderhalve meter.

Het is voor velen even wennen, maar noodzakelijk in het coronatijdperk. Niemand maalt erom. Iedereen is blij dat toeristische attractie weer bezocht kunnen worden.

Desinfectiegel

“Bij de ingang maar ook op verschillende plekken in het park staan palen met desinfecterende gel”, aldus Udo Feitsma. “Niemand doet daar moeilijk over. Iedereen is allang blij dat we weer open zin. Mensen reageren vriendelijk op alle maatregelen. Op tweede pinksterdag, bij de heropening, was het al meteen druk. Het was die dag mooi weer, dat helpt. Per dag kunnen een paar duizend mensen naar binnen. Sinds de heropening loopt eigenlijk alles gesmeerd.”

Al langer open

Burgers’ Zoo is al weer wat langer open. De dierentuin ging dicht op 13 maart en opende op 19 mei de poorten. Er zijn veel maatregelen genomen om dat mogelijk te maken, zegt woordvoerder Bas Lukkenaar. “We hebben het aantal bezoekers gemaximeerd. Er komt nog een fractie aan bezoekers binnen van wat eerder normaal was. Daarnaast is een tijdslot van kracht. Zo spreid je het aantal mensen bij de poort. Je wilt niet dat ze er allemaal tegelijk staan.”

In het park is op veel plekken eenrichtingsverkeer van kracht zodat bezoekersstromen elkaar niet kunnen kruisen. Er wordt gevraagd om rechts te houden en afstand te bewaren. De medewerkers spreken bezoekers daarop aan.

'Hartverwarmend'

In de weken dat Burgers’ Zoo dicht was kwamen er volgens Bas Lukkenaar veel reacties. “Mensen zeiden dat ze ons misten. Daarmee staken ze ons een hart onder de riem. Zo hartverwarmend was dat. Ze vroegen hoe het met de dieren ging en met de medewerkers, vrijwilligers.”

"Op social media lieten we zien hoe het met de dieren ging. De mensen konden vragen stellen aan de dierverzorgers en die werden via social media beantwoord. Ook hebben we filmpjes gemaakt. Dat werd erg op prijs gesteld. We hebben veel nieuwsbrieven verspreid. Dat werd gewaardeerd. Wij misten de bezoekers, vooral de gesprekken met hen.”

Openluchtmuseum

In het Openluchtmuseum kunnen ze sinds deze week kennis nemen met de nieuwe canon van Nederland, die maandag is gepresenteerd.

Rijkerswoerdse Plassen

Bezoekers van de Rijkerswoerdse Plassen weten exact waar ze zich neer kunnen vleien. “We hebben met cirkel aangegeven waar bezoekers kunnen zitten”, zegt directeur Alex Kwakernaak van recreatieschap Uiterwaarde. Er wordt in de gaten gehouden dat het niet te druk is.

Meer berichten