Logo nieuwsbode-zeist.nl


Vrijwilligers van Voedselbank Groesbeek e.o. aan het werk.
Vrijwilligers van Voedselbank Groesbeek e.o. aan het werk. (Foto: Rabobank)

Rabobank ondersteunt lokale verenigingen en stichtingen

  Nieuwsflits

Nijmegen - Veel verenigingen en stichtingen hebben de afgelopen periode vanwege corona te maken gehad met financiële tegenvallers. Sommige verenigingen werden juist creatief en bedachten een initiatief om de maatschappij te helpen. Om hen hierbij te ondersteunen heeft Rabobank Rijk van Nijmegen met het ‘Rabo Coöperatief Fonds voor lokale verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven’ ruim 40 lokale clubs financieel gesteund. Bijna 95.000 euro werd verdeeld onder deze lokale clubs.

Steunen van het lokale verenigingsleven

In de afgelopen maanden konden verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven online een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het fonds. Bij deze aanvraag diende men concreet aan te geven dat de gevraagde bijdrage in directe relatie stond met de coronacrisis. Een toekenning werd gedaan door een commissie bestaande uit ledenraadsleden van Rabobank Rijk van Nijmegen. Zo bepalen de leden hoe een deel van de winst terugvloeit in de samenleving. Ze zijn op de hoogte wat er leeft en speelt in de omgeving en weten daardoor als geen ander wat goed is voor de omgeving waarin zij leven.

De impact van het fonds in de regio

Rabobank Rijk van Nijmegen heeft niet als enige bank lokale clubs gesteund. Alleen in de regio Gelderland-Zuid is er met dit fonds al een bedrag uitgekeerd van ruim 230.000 euro. Antoine Driessen, directievoorzitter van Rabobank Rijk van Nijmegen: “Vol bewondering hebben we ervaren hoe bestuurders en vrijwilligers hun clubs, vaak op creatieve wijze, door de crisis leiden. Verenigingen en stichtingen vormen met hun duizenden vrijwilligers het hart van de samenleving en hebben een belangrijke rol voor jong en oud. Mooi dat we als coöperatieve bank op deze manier een bijdrage leveren, waar een groot deel van de samenleving profijt van heeft. Ik moet er niet aan denken dat jongeren niet meer kunnen sporten of muziek maken, dat onderhoud van gebouwen of velden niet meer kan gebeuren of dat de contributies voor leden fors verhoogd moeten worden. Om dit te voorkomen is dit fonds zo waardevol.’’

Zo heeft Vincentius Vereniging Wijchen gezinnen geholpen die rond moeten komen van een minimuminkomen en door de coronacrisis geen kleding konden krijgen. Deze organisatie stelt kledingpakketten samen met daarin nieuwe kleding en schoenen voor kinderen. Voor dit project wordt samengewerkt met Clothing4you. Voorzitter Caroline Visser: “Super dat de kinderen nu de kledingbank dicht is, toch mooie zomerkleren en schoenen hebben, zeker nu ze toch weer naar school mogen!”

Stichting De Basis (Nijmegen) heeft twee projecten opgezet om lokale en regionale muzikanten te ondersteunen en te versterken. Met ‘Get Your Act Together’ organiseren ze in samenwerking met ArtEZ conservatorium een verdiepingsweekend, waar muzikanten uit de regio hulp krijgen van een professionele coach voor hun ontwikkelvraag. "In deze gekke tijd is onze lokale muziekscene belangrijker dan ooit. In ons project zoeken we met lokale muzikanten de verdieping op én geven we het publiek een actieve rol in het onderzoek naar nieuwe muzikale 1,5 meter mogelijkheden. We're in this together", aldus Angela Verkuijlen – Kwartiermaker De Basis.

Voedselbank Groesbeek e.o. kwam met het creatieve idee om een bijdrage te vragen voor aangepaste koelboxen die door één persoon getild kunnen worden en een elektrische stapelaar. Gezien een handmatige stapelaar niet door 1 persoon in bedwang gehouden kan worden. Wel zo handig in een anderhalve meter economie.

Rabo ClubSupport 2020

Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor het Rabobank Coöperatief Fonds voor lokale verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. Wel start Rabobank Rijk van Nijmegen in september weer met de inschrijfperiode voor Rabo Clubsupport. Voor meer informatie over Rabo Clubsupport kijk op www.rabo-clubsupport.nl

Meer berichten