Logo nieuwsbode-zeist.nl


Op stap in de natuur via het nieuwe platform Local Nature Guide. Foto: Erik van Bemmel
Op stap in de natuur via het nieuwe platform Local Nature Guide. Foto: Erik van Bemmel (Foto: Erik van Bemmel)

Op stap met Utrechtse natuurgids

  Nieuwsflits

Utrecht - Vogelsafari in het Gagelbos, wildplukexcursie of een survivaltracking? Via het nieuwe platform Local Nature Guide zijn allerlei natuurexcursies te boeken. Op het platform bieden gidsen hun activiteiten aan, waardoor je precies weet met wie je op stap gaat. In Utrecht is onder meer vogelaar Kevin Varekamp te boeken.

Local Nature Guide is opgericht door natuurliefhebbers Erik en Ralph van Bemmel, Jori de Goede en Rik van den Berg. "Vaak kost het een heleboel telefoontjes, persoonlijk netwerk en vooral heel veel tijd om iemand te vinden die het gebied goed kent", vertelt Erik van Bemmel. "Zonde, want een lokale gids kan je alles in het gebied laten zien en brengt de natuur nog meer tot leven."

Op het platform wordt het aanbod van gidsen en natuuractiviteiten in heel Nederland bij elkaar gebracht. "Op die manier willen wij het aanbod overzichtelijker maken, zodat boeken makkelijker wordt en er meer mensen de natuur in trekken", licht De Goede toe. Hij wil het daarbij ook voor gidsen makkelijker maken. "Betalingen gaan automatisch, gidsen vergroten hun bereik en de communicatie verloopt centraal en veelal automatisch. Op die manier heeft de gids meer tijd om de natuur in te gaan."

In Utrecht is onder meer vogelaar Kevin Varekamp te boeken. "Als kind ben ik opgegroeid op het eiland Voorne waar ik eigenlijk altijd met beestjes bezig was. Vroeger bestond dit vooral uit vissen met een netje in de sloot maar tegenwoordig ga ik vooral met de verrekijker en telescoop op pad."

In augustus houdt Varekamp een aantal activiteiten in de Gagelpolder. Dit makkelijk bereikbare gebied aan de stadsrand herbergt een diversiteit aan habitats. "Het Gagelbos leent zich perfect als jump-start voor je carrière als vogelaar. Woon je in Utrecht en altijd al eens willen proeven van het kijken naar vogels? Tijdens deze wandeling zullen we een route door het jonge bos afleggen, een stukje door de polder wandelen en het tussenliggende rietgebied aandoen. Hier zullen we vooral vogels leren kennen die veel voorkomen in de omgeving en misschien zelfs in je eigen tuin zitten!"

Op het platform bieden momenteel ruim 30 gidsen allerlei activiteiten en privé-tours aan. Het aanbod is zeer gevarieerd. Bekende, zeer ervaren gidsen als Klaas de Jong (winnaar tv-programma In de ban van de condor), Arjan Dwarshuis (Wereldrecordhouder Vogels kijken) en ervaren wildplukgids Marin Leus zijn bijvoorbeeld te boeken. Daarnaast zijn er ook minder bekende, lokale gidsen als Marry van der Geest - vrijwel dagelijks actief in de Amsterdamse Waterleidingduinen - te vinden.

"In de aankomende maanden is het doel om flink te groeien en het platform verder te ontwikkelen. Nieuwe opties voor natuurgidsen en avonturiers, dataverzameling voor onderzoeksinstituten, online cursussen en een internationale uitrol." De ondernemers willen zo natuur leuker en toegankelijker maken.

Meer berichten