Logo nieuwsbode-zeist.nl


Ronald Camstra in de hal naar de kantine van De Breul. Hij is blij  dat de middelbare scholen in Zeist meedoen aan het internationale programma Eco-Schools.
Ronald Camstra in de hal naar de kantine van De Breul. Hij is blij dat de middelbare scholen in Zeist meedoen aan het internationale programma Eco-Schools.
Pottenkijken

Pottenkijken bij... Ronald Camstra van GroenLinks

  Politiek

Zeist - Een aanwijzing per sms. ''Ik ben al op de school. De kantine is op de eerste verdieping.'' Als een verstekeling in de stroom scholieren de trap op. Raadslid Ronald Camstra wil laten zien waar hij over praat en spreekt af op school van zijn jongste zoon. Die verdwijnt met een warm broodje in zijn telefoon als zijn vader gaat praten.

 ''Wat je deze leeftijdsgroep meegeeft, blijft hangen.'' Camstra diende vorig voorjaar namens GroenLinks een raadsvoorstel in om middelbare scholen in Zeist met een wedstrijd uit te dagen om te verduurzamen.

Meer dan dubbel glas

De hele raad steunde zijn plan; voor de zomer is het met algemene stemmen aangenomen. Camstra: ''Duurzaamheid is meer dan dubbel glas alleen. Het gaat ook over afval scheiden, over hoe je omgaat met water, met energie, met papier. En het gaat over de weg naar de circulaire economie.

Linkse hobby

Zes jaar terug zou de verduurzaming van scholen nog zijn gezien als een linkse hobby. Nu is het gemeengoed, en dat komt mede doordat GroenLinks er constant op is blijven hameren en het thema duurzaamheid inhoudelijk heeft onderbouwd.''

Benieuwd naar het resultaat

''Zeist neemt het voortouw. We moeten elkaar voeden. Ik ben benieuwd naar het resultaat, over 5 jaar.''

Ruimtelijke ordening

In zijn portefeuille heeft Camstra ook ruimtelijke ordening en wonen; onderwerpen uit zijn vakgebied. Dat er toch woningbouw komt op de voormalige vliegbasis, ervaart hij als teleurstellend. ''Dat is zo'n bijzonder gebied; jammer om de natuur daar te verstoren door woningbouw. Wij hebben nog voorgesteld om dan maar te bouwen op de plek waar vroeger het museum stond, maar dat plan vond geen gehoor.''

Sociale woningbouw

Dat er op het WA-terrein in Den Dolder ook sociale woningbouw komt, doet hem goed. Maar dat ook hier een ecologisch waardevol gebied sneuvelt, raakt hem. In dat verband zegt hij: "Hoogbouw is voor mij geen vies woord. Ik zie liever appartementen van vier- of vijfhoog dan verdere aantasting van natuurgebieden."

Degelijk

Het feit dat GroenLinks in de twee voorlaatste raadsperiodes een wethouder leverde, heeft de geloofwaardigheid goed gedaan. ''We worden nu gezien als degelijke bestuurderspartij.''

Op weg naar de uitgang staat een afvalbak. ''Ook hier kun je scheiden.''

Nummer 3 op de lijst

Ronald Camstra had al jong belangstelling voor de politiek. Als puber ging hij kijken bij een lezing van de PSP. De passie waarmee de politieke boodschap werd uitgedragen maakte grote indruk.

Kernwapens

''Ik deed mee met de grote demonstraties tegen kernwapens en voor de vrede. Ik was een bezig type. Op school zat ik in de leerlingenraad en was ik actief voor schoolkrant. Maatschappijleer vond ik het mooiste vak op school. We hadden een heel betrokken docent die een ex-gedetineerde en een ex-verslaafde uitnodigde, om hun verhaal te doen.'' Lid van een van de bloedgroepen waaruit GroenLinks is ontstaan werd hij niet. ''Ik ben direct lid van GroenLinks geworden.''

Sociale geografie

Als student sociale geografie -hij woonde toen voor het eerst in Zeist, op de Warande- maakt hij deel uit de landelijke GroenLinks-werkgroep voor volkshuisvesting. ''Met regelmaat kwamen de leden bij elkaar in Den Haag om de partij inhoudelijk te voeden. Heel leuk was dat.'' Toen de kinderen kwamen -Camstra heeft er 3- was er geen ruimte voor politiek. "In 2005 bezocht ik weer eens een ledenvergadering, in Soest waar ik toen woonde. Koos Janssen gaf daar toen een lezing. Twee weken later was ik actief bij GroenLinks in Soest. Daar ben ik fractie-assistent geweest. Eenmaal in Zeist begon ik ook zo.''

Op het menu

Op het menu staat een warme broodje hete kip, in de kantine van De Breul. Aan tafel Ronald Camstra, zijn jongste zoon, Carolien Paasman namens De Nieuwsbode, en nog een paar honderd scholieren. De 1e quick win staat op tafel: een teiltje met ongesorteerd afval.

Reageer als eerste
Meer berichten