Pottenkijken

Pottenkijken bij D66-raadslid Dick van Ginkel

  Politiek

Huis ter Heide -  Anne van Ginkel doet de deur open. Haar echtgenoot Dick -compleet met schort- is druk in de keuken. Wie er tijd voor heeft, kookt, vertelt Anne. Veel tijd kan Dick niet over hebben. Naast zijn werk bij advies- en organisatiebureau Consort is hij gitarist en zanger bij twee verschillende bands. En hij is actief als raadslid voor D66. ''Er zijn weken dat ik geen avond thuis ben.''

Het eten is bijna klaar; op televisie verrast de nieuwe president van de USA de kijkers met zijn daadkracht. Van Ginkel vertelt hoe een politicus volgens hem moet zijn. ''Als een coach, met een dienende rol. Een teamspeler.'' Als hij opstaat om in de pannen te roeren vertelt zijn vrouw enthousiast over haar vak. Ze is ambtenaar van de burgerlijke stand in Zeist en hard op weg om haar 4.000e bruidspaar te trouwen.

Muziek

Met zijn schort voor vertelt Dick over zijn muziek. ''Met het voormalige SP-raadslid Jan Voogdt, zijn zoons en een van mijn zoons hebben we de band John, Dick & Sons. Een hardrockformatie. We hebben nog niet zo lang geleden in De Peppel gestaan.'' Daarnaast maakt Dick deel uit van Barlecord en 8 man sterke formatie die Ierse en Schotse folkmuziek op het repertoire heeft staan.

Scherper kaders stellen

Aan tafel gaat het over de plaatselijke politiek. ''Het was wennen. Als commissaris stuur je op hoofdlijnen en kijk je naar de lange termijn. In de politieke werkelijkheid is het toch vaak kluitjesvoetbal. En dat zeg ik zonder badinerend te willen zijn.'' Hij verwijst naar de rekenkamerrapporten. ''We moeten meer sturen aan de voorkant. Scherper kaders stellen. We leren er van om onze rol beter te pakken.''

Als succes van zijn partij noemt hij de motie van Jolanda Ledoux en Hafid Boutahar, om mensen met een inkomen tot 130% van het minimum te laten profiteren van het minimabeleid. En de Z-battle. ''Een experiment om mensen bij de lokale democratie te betrekken.''

Houtenergiestation

''Teleurgesteld ben ik over de reacties op de mogelijke komst van een houtenergiestation. In Zeist hebben we de ambitie dat we in 2030 klimaatneutraal willen. Hier doet zich iets voor dat hier een grote bijdrage aan kan leveren. Nu moeten we in een laat stadium gas terug nemen. Ik betreur dat zeer.'' Een persoonlijk succes? ''Het spreekuur van de raad, in de hal van het gemeentehuis.''

Nummer 7 op de lijst van D66

Dick van Ginkel voelt zich als een vis in het water bij D66. ''De PvdA en GroenLinks vind ik te beschermend naar het individu. Bij de VVD is de individualisering in mijn optiek te ver doorgeschoten. Ik zie mezelf als liberaal en groen, en in het sociale domein vind ik dat je mensen de verantwoordelijkheid moet geven waar dat kan, maar wie hulp nodig heeft, moet die hulp kunnen krijgen.'' Actief politiek bedrijven kon Van Ginkel niet eerder. Hij was de maximale termijn van 8 jaar commissaris bij De Kombinatie, en dat zou botsen met het raadslidmaatschap. Wel was hij betrokken lid van de partij.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 stond Van Ginkel op plek 7 op de lijst. Hij is bezig met zijn eerste periode als raadslid.

''Ik had wel verwacht dat ik in de raad zou komen. We hadden vooraf afgesproken dat Johan Varkevisser onze kandidaat was voor het wethouderschap. Het verraste me dus niet.'' Hij ziet zichzelf als een teamspeler en hoopt na de lopende periode nog een ronde mee te kunnen gaan in de plaatselijke politiek. ''De eerste twee jaar zijn echt nodig om je de langlopende en ingewikkelde dossiers eigen te maken. Je hebt langer dan een periode nodig om echt effectief te zijn.

Hij is voorzitter van de commissie bestuur.

Op het menu

In honing geglaceerde kip met mango en champignons, witte rijst en komkommersalade. Van Smulweb, verklapt de kok. Aan tafel Dick en Anne van Ginkel en namens De Nieuwsbode: Carolien Paasman.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden