Bondscoach Raymond Lantinga (rechts) met zijn tolken langs de lijn. Het praten kan hij nog niet laten, maar nu levert het hem geen kaart op, maar een vertaling.
Bondscoach Raymond Lantinga (rechts) met zijn tolken langs de lijn. Het praten kan hij nog niet laten, maar nu levert het hem geen kaart op, maar een vertaling.

Oud-Zeistenaar nu bondscoach KNDSB

  Sport

Ingeklemd tussen twee doventolken staat de coach langs de lijn. Op het hoofdveld van Patria spelen de mannen in het blauw tegen tegen het Nationaal Doventeam. De spelers in oranje tenue domineren de wedstrijd, maar verzilveren voor de thee slechts een kans. Ze maken het niet af. De tolken vertalen de kreten van bondscoach Raymond Lantinga. Die man hebben we vaker gezien.

door Carolien Paasman

Zeist - De inmiddels 44-jarige Raymond Lantinga was 20, 25 jaar geleden een bekende voetballer in Zeist. De fanatieke aanvaller kwam uit voor FZO, Patria en Saestum. Hij viel op, werd gescout en schopte het zelfs tot semi-prof bij een club in Nieuw Zeeland. Tegenwoordig woont hij in Nieuwegein en werkt hij als begeleider met mensen met een beperking, en als voetbaltrainer.

Vorig jaar trainde hij de jeugd van ADO Den Haag. ''Toen de Koninklijke Nederlandse Doven Sportbond een nieuwe coach moest aanstellen, heb ik gewoon gesolliciteerd'', vertelt de oud-Zeistenaar die perfect in het plaatje paste, op een dingetje na. Maar dat lost hij op. ''Ik leer nu gebarentaal.''

Kersverse oefenmeester

De kersverse bondscoach wil best even uitleg geven. Zijn selectie bestaat uit 30 spelers die allemaal in de reguliere competitie meedraaien en daarnaast meespelen in de regiogebonden dovencompetitie. In de gewone competitie zijn er maar weinig dove of slechthorende spelers die in een eerste elftal meedoen. Meestal spelen ze in vriendenelftallen. ''Voetbaltechnisch en tactisch lopen ze vaak achter doordat ze de communicatie tussen de medespelers en de trainer niet kunnen volgen. We werken nu aan die vaardigheden, onder meer in zo'n oefenwedstrijd als deze'', meldt de oefenmeester.

Uitblinkers

Zijn selectie wordt gevormd door de uitblinkers uit de regionale doventeams. Die mannen moeten heel wat in hun mars hebben. Ze trainen en spelen in eigen tijd en krijgen daarvoor niet betaald. ''De helft van de spelers zit ook in de nationale zaalvoetbalselectie voor doven.''

Bij Patria is het ondertussen opmerkelijk stil op het veld, en langs de lijn. De thuisspelers roepen af en toe een aanwijzing naar elkaar, maar de gasten gebaren vooral veel. Met hun armen zijn ze even druk als met hun benen, zonder dat het ten koste gaat van het speltempo.

Hand- en armgebaren

Lantinga blijft zijn stem gebruiken om aanwijzingen te geven, maar gebaart er ondertussen ook lekker op los, terwijl de tolken hun handen vol hebben aan de officiële vertaling. Langs de lijn zitten een paar trouwe Patria-fans en spelersvrouwen wat te praten. Het meeste publiek komt echter voor de nationale selectie. En dat publiek gebruikt vooral hand- en armgebaren om hun idolen aan te moedigen.

Na een wat moeizaam verlopen eerste helft maken de mannen van oranje er na de thee 3-0 van. ''We hebben ook een oefenwedstrijd tegen het nationale doventeam van België gespeeld; we zijn aan ze gewaagd.''

VV 't Vliegdorp

Op 6 mei 2017 is de loting geweest voor de kwalificatie voor het EK 2019 in Griekenland. De Nationale Selectie moet thuis tegen Rusland en uit tegen België. Ze trainen op de accommodatie van vv 't Vliegdorp in Soesterberg.

Vlaggen en fluiten

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Patria en het Nationale Team staat onder leiding van Menno ter Hoeve, van Saestum. ''De eerste keer dat ik het nationale elftal fluit.'' Elke keer als hij fluit steekt hij ook een vlag omhoog en doen de 2 grensrechters dat ook. ''Welke kant de spelers ook opkijken, ze zien altijd dat er gefloten is.''

Help NDE naar Griekenland

Het Nationaal Dovenelftal (NDE) maakt een goede kans om zich te kwalificeren voor het EK 2019 in Griekenland. Het team mist nog sponsors die een bijdrage willen leveren aan het mogelijk maken van dit avontuur. Een mooie manier om uw bedrijf te profileren, meent Lantinga. De bondscoach geeft informatie: raymond.lantinga@live.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden