Bunnik

Margriet bekijkt het: Snelle duik in koude Kromme Rijn

  Sport

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, er staat een briesje. Vogels kwetteren in het bos bij Nieuw Amelisweerd, vlakbij roffelt een specht. Op het eerste gezicht de ideale omstandigheden voor een duik in de Kromme Rijn, ware het niet dat de temperatuur slechts een paar graden boven nul is.

door Margriet Hunse

Bunnik - Een groepje dappere mensen tuurt naar het water van de Kromme Rijn dat er ijzig koud uitziet. Vlakbij staat een filmploeg en een klein groepje nieuwsgierig publiek. Marieke Koesveld is een van de organisatoren van de frisse duik. "Ze gaan zich nu voorbereiden op het water, zou je daarom afstand willen bewaren? Afleiding is niet goed voor de concentratie."
Deze mensen duiken niet onvoorbereid het water in, want ze hebben er al een paar uur ademhalingstraining op zitten. Onder leiding van een man in een rode jas vormen de deelnemers kring tussen de bomen, vanuit de verte lijkt het of ze niks staan te doen. Regelmatig komen wandelaars op het jaagpad voorbij, het is immers heerlijk wandelweer. De cameraman aan de overkant springt af en toe op en neer en maakt boksbewegingen om warm te blijven.

De groep blijft roerloos staan in de verte en lijkt geen haast te hebben om te gaan zwemmen. Een passant vraagt zich verbaasd af waarom er op een afgezaagde boomstronk iemand zit te wachten met een fototoestel en een notitieboekje. "Gaan ze zo zwemmen? Dapper hoor. Ik vind het in de zomer al koud!" Dan vertrekt de filmploeg, ze zorgen voor te veel afleiding.
Opeens is er beweging tussen de bomen, met armbewegingen demonstreert de man in de rode jas hoe de leden van de groep het beste kunnen zwemmen. De groep loopt naar het water. De eerste jas gaat uit, dan een broek, en als laatste de mutsen. Dan staan er 8 mensen in badkleding in het winterse bos. Heel beheerst gaan ze een voor een in het water. Iedereen blijft een paar minuten in het water dat tot aan het middel komt. De meesten gaan zelfs met het hele lichaam onder water. Oerkreten weergalmen door het bos. Na een paar minuten zoekt iedereen de droge kant weer op. Snel een handdoek om, en nog even alle energie kwijt door tegen elkaar te schreeuwen.

Twee vissers filmen de hele zwempartij met hun mobiele telefoon. "Ze willen geen aandacht, maar dan moeten ze maar niet gaan zwemmen in de winter."

Volgens een voorbijganger is het water aangenaam lauw, "Zo koud zal het niet zijn." Maar volgens deelneemster Sandra klopt dat niet. "Het was zo koud dat het echt pijn deed. Omdat ik me concentreerde met ademhalingsoefeningen heb ik het allemaal heel bewust ondergaan, ik vond het heel bijzonder." Ze gaat snel naar binnen om op te warmen met hete chocolademelk.

Na het aankleden staat de man in de rode jas, Douwe van den Berg tevreden in korte broek bij het houtvuur. Douwe heeft zijn opleiding tot koudetrainer gevolgd bij "the iceman" Wim Hof, bekend van de landelijke media. "Ik hou juist heel erg van warmte en ben erg blij met mijn warme kleren" zegt Douwe. Wat de kou hem brengt? "Elke keer weer moet je je ontspannen, anders hou je het niet vol. Voelen is begrijpen, zegt Wim Hof, en dat klopt precies. Na de kou volgt een erg ontspannen gevoel dat lang aanhoudt. Maar het verbetert ook je immuunsysteem. En na extreme kou is mijn lichaam bijvoorbeeld ook veel leniger, terwijl je dat niet zou verwachten."

Meer informatie: www.facebook.com/hollandseindianen

en www.thecoolway.nl

Meer berichten