Logo nieuwsbode-zeist.nl


De bridgers van BC Bunnik zoeken nieuwe spelers voor hun favoriete tijdverdrijf. Denksport bridge houdt de hersens actief en zorgt voor veel sociale contacten.
De bridgers van BC Bunnik zoeken nieuwe spelers voor hun favoriete tijdverdrijf. Denksport bridge houdt de hersens actief en zorgt voor veel sociale contacten.
Bunnik

Margriet bekijkt het: Vier windstreken in een zaal

  Verenigingen

Bijna het hele zalengedeelte van dorpshuis De Lindenhof in Odijk wordt op maandagavonden in beslag genomen door bijna honderd bridgers van Bridgeclub Bunnik. Ze zijn keurig gerangschikt aan tafeltjes van vier personen, aan elke kant een.

Door Margriet Hunse

Bunnik - Op elk tafeltje een groen kleedje, daarop een matje met de vier windstreken, zoals de tafelzijdes in bridgetaal heten. En op dat kleedje ligt weer een stapel houders met speelkaarten, kant-en-klaar voor elke windstreek.

Verder heeft elke speler een geel bakje met weer andere kaarten. De tafelaankleding wordt tot slot gecompleteerd met een forse rekenmachine.

Sssst!

Er wordt zachtjes gekeuveld, aan een van de tafeltjes wordt hardop gelachen. "Sssst!" roept iemand die zijn concentratie nog wat langer nodig heeft.

Sommige gezichten staan serieus, sommigen vertwijfeld, anderen laten geen spoor van emotie zien. Naarmate de tijd verstrijkt neemt het volume van de conversaties toe.

Kennelijk zijn er steeds meer mensen klaar met hun spel.

Wisselen

Dan klinkt er bescheiden gongsignaal: "Dames en heren, het is tijd om te wisselen!" De meeste mensen staan op, sommigen met zitkussentje en al, en nemen plaats aan een ander tafeltje. Het wordt weer stiller, de concentratie neemt toe.

Onnavolgbaar

Op onnavolgbare wijze rangschikken de spelers hun kaarten op tafel. Sommigen doen dat heel netjes, anderen lijken wat ze wat wanordelijker neer te smijten. Er zijn tafeltjes waar de conversatie tijdens het spel niet verder gaat dan 'dankjewel' en 'alsjeblieft', aan andere tafeltjes worden grappen gemaakt. Af en toe staat er iemand op om zijn spel met afgewend gezicht bij een ander tafeltje om te ruilen.

Bidding box

Carel Vos probeert uit te leggen wat hij aan het doen is: "We begonnen met het bieden, daarvoor gebruiken we de kaarten uit de bidding box. Je moet altijd een hoger bod doen dan de vorige bieder. Daarna gaan we echt spelen. Ik speel altijd samen met Frank die tegenover mij zit, maar eigenlijk speel ik tegen alle mensen in de zaal die dezelfde windstreek hebben. We hebben namelijk allemaal precies hetzelfde spel met dezelfde kaarten gekregen."

Introductiecursus

Speciaal voor beginners organiseert bridgeclub Bunnik af en toe een introductiecursus, ook dit jaar staat er weer een cursus gepland. Kijk voor meer informatie op de website van de BC Bunnik: www.nbbclubsites.nl/club/2041

Reageer als eerste
Meer berichten