Logo nieuwsbode-zeist.nl


Uit Austerlitz: Brassers bier en bostelbrood

  Zakelijk

Austerlitz heeft sinds kort eigen bier en eigen brood. Als het aan Cas en Marleen Brasser ligt zijn die producten binnen afzienbare tijd net zo bekend als de Pyramide.

Austerlitz - Het bier, dat is volgens de horecaman Cas gewoon hartstikke lekker. Het brood ook, maar daar is nog iets heel bijzonders mee. Het bestaat voor een groot deel uit restafval en zou wel eens een belangrijk rol kunnen spelen bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem, en bij het verbeteren van de vitaliteit van de mensen in het rijke westen, weet Marleen.

Cas en Marleen Brasser runden ooit een cateringbedrijf in Haarlem dat zich specialiseerde in specifiek Haarlemse buffetten. Cas kan er smakelijk over vertellen. ''Ik liet me inspireren door de vrolijke drinker van Frans Hals.''

Toen de kinderen kwamen -de zoons zijn inmiddels 21 en 23 jaar oud- trok het ondernemerschap een te grote wissel op het gezinsleven. ''We zijn gestopt. Ik ben bij een baas gaan werken, maar wel altijd in de horeca. En we zijn naar Austerlitz verhuisd, vanwege mijn werk.''

In de bijkeuken

Nu de jongens het huis uit zijn, kwam er ruimte vrij. Die benutte Cas voor zijn grote liefhebberij: het bierbrouwen.''Ik speelde al jaren met het idee om hiermee te gaan experimenten. Met een groep vrienden ga ik elk jaar naar Achouffe, het Belgische bierdorp waar La Chouffe vandaan komt. Het idee om zelf in het bier te stappen is altijd blijven hangen.'' De hobbyketel in de bijkeuken draaide overuren.

Accijns

Het bier met eigen receptuur werd steeds verder geperfectioneerd en viel in de smaak bij vriend en vijand.

''Ik heb overwogen om hier in Austerlitz zelf een brouwerij te beginnen, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Alcoholische dranken mag je uitsluitend voor de markt produceren op een accijnsgoederenplaats.

Na lang wikken en wegen hebben we er daarom voor gekozen om het brouwen zelf onder te brengen bij een firma in Nieuwegein die hierin is gespecialiseerd, en is erkend als accijnsgoederenplaats.

Het ontwikkelen van de smaak, dát gebeurt wel hier in Austerlitz.''

De verschillende varianten van Brassers bier zijn populair in dorpscafé 'Het Plein' en bij de plaatselijke supermarkt en is in verschillende varianten verkrijgbaar. Oude Postblond, Amber 1804, naar het ontstaan van Austerlitz, en een zomers Austerlitzer Pale Ale. Op de etiketjes prijkt de Pyramide, ''Onze Pyramide,'' aldus Cas.

Restafval

Steeds meer bier betekent ook steeds meer restafval. Daar wist Marleen wel een oplossing voor. Ze helpt haar echtgenoot bij het bottelen. ''Als ik de doppen op de flesjes sla laat ik mijn gedachten gaan. In de middeleeuwen was het heel gebruikelijk om bierbostel te gebruiken als grondstof voor brood. Dat zou nu toch ook weer kunnen.''

Diervoeder

Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerij. Omdat het zeer eiwit- en energierijk is, wordt het gebruikt als veevoer. De vraag naar bostel vanuit de diervoederindustrie zal zeker minder worden, nu de veestapel moet inkrimpen vanwege het mestprobleem.

''Ik dacht; hier moet ik wat mee.'' Marleen zag haar kans schoon en sloeg in eigen keuken aan het experimenteren. Man en kinderen vonden het resultaat smakelijk, en de vrouw des huizes schakelde zelf ook over op het eten van bostelbrood.

Ander gevoel

''Ik heb borstkanker gehad en was na de behandeling veel minder vitaal dan ik van mezelf gewend ben. Nu ik bostelbrood eet, voel ik me een stuk beter. Het is van nature eiwit- en energierijk, en het brood bevat geen broodverbeteraars, E-middelen of suiker. Ik heb het gemeld aan mijn specialist, en die vindt het prima, dat ik dit eet.

Voor mij maakt het echt een verschil. Als ik het niet eet, voel ik me anders.''

Warme bakker

Ook vrienden en kennissen reageerden enthousiast op Marleens bostelbrood en dus trok ze de stoute schoenen aan. Ze benaderde Bakkerij van Barneveld op de Bergweg in Zeist.

''Ik heb hem gewoon gevraagd of hij belangstelling had om brood te bakken van onze bierbostel. Hij mengt het met zout, volkorenmeel en zuurdesem volgens mijn recept en bakt er inmiddels professioneel brood mee, maar ook bolletjes. Thuis ontwikkel ik nieuwe recepten.

Bij bakkerij van Barneveld zijn de klanten enthousiast, en hier in Austerlitz bij Cees van Dijk vindt het ook gretig aftrek.''

Het echtpaar ontwikkelt in eigen keuken nieuwe bieren en broden.

Elke stap in het productieproces leggen ze zorgvuldig vast zodat ze de kwaliteit kunnen blijven bewaken. Als ze met elkaar praten over hun producten, moet je onwillekeurig even denken aan de alchemist die eindelijk weet hoe hij goud kan maken.

Marleen mijmert, over hoe het bostelbrood uit Austerlitz een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van hongersnoden, wereldwijd. ''Stel je voor. Over de hele wereld drinken mensen bier. Bij de productie daarvan scheidt je de bostel van de wort en zou je dus bostelbrood kunnen bakken.

Deze goede grondstof is in grote hoeveelheden voorhanden; daar moeten we meer mee kunnen doen.''

Bescheiden

Ze begint bescheiden en hoopt dat de vraag naar Austerlitz' bostelbrood langzaam maar zeker zal toenemen. Cas hoopt dat ook. ''Dan moet ik namelijk steeds meer bier gaan brouwen.''

In de toekomst hoopt Marleen haar bostelbroodplan landelijk te kunnen uitrollen, om er daarna mee over de grenzen te gaan.

Kopen?

Brassers blond en andere biervariëteiten zijn te koop bij de plaatselijke supermarkt Cees van Dijk in Austerlitz. Brassers blond kost 2,25 euro per flesje. Een bostelbrood van 400 gram kost 2,75 euro en is verkrijgbaar bij Bakker Barneveld aan de Bergweg in Zeist en in Austerlitz bij Cees van Dijk.

Meer berichten

Shopbox