Professor Schuiling (rechts) en Nasir Javid met olivijn. Als gastonderzoeker is Schuilling (85) nog steeds actief.
Professor Schuiling (rechts) en Nasir Javid met olivijn. Als gastonderzoeker is Schuilling (85) nog steeds actief.

Nasir Javid pleit voor CO2-reductie met olivijn

  Zakelijk

''Is het een idee om als inwoners van Zeist de grootste CO2-reductie van Nederland te realiseren.'' Dat plan komt van de Zeister ondernemer Nasir Javid, die hiermee het werk van professor Olaf Schuiling ondersteunt.

Zeist - Schuiling (85) is een bekend wetenschapper, werkzaam aan de Universiteit Utrecht en de TU Delft. Hij is de geestelijk vader van het idee om met het mineraal olivijn het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer weg te nemen. Olivijn is een veel voorkomend mineraal, dat gemalen en verspreid over het land reageert met water en CO2. Deze manier van wegvangen van CO2 maakt het ook mogelijk dat je zelf in je tuin hiermee aan de slag kunt gaan.

Ook is het mogelijk om met olivijn schoon drinkwater te produceren. Nasir Javid werkte al eens met professor Schuiling aan een project om met mineralen afvoergassen te reinigingen en afvalwater te zuiveren. Javid is momenteel bezig om mensen in Pakistan en dan met name de bewoners van zijn geboortedorp te helpen met het produceren van schoon drinkwater. Hij heeft een brug weten te slaan tussen de Universiteit Utrecht en de Universiteit in Multan. Beide universiteiten werken samen aan een project waarbij kennis over dit onderwerp wordt gedeeld en technologie wordt uitgewisseld.
Olivijn kan op lokaal niveau tot CO2 reductie leiden. Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met Nasir Javid (n.javid@ja-tech.nl)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden