Zwanger? Andere manier van zorg!


Zwanger? Andere manier van zorg!

  Zakelijk

Zeist –  Een nieuwe vorm van zwangerschapscontroles: met 12 andere zwangere vrouwen 9 keer 2 uur ruim aandacht voor alles wat met je zwangerschap, bevalling en kraamtijd te maken heeft.

door Asta Diepen Stöpler

 Verloskundige Praktijk Zeist introduceert deze methode in Zeist. Verloskundige Mea Strijker en haar team zijn enthousiast. "Het werkt goed. We horen positieve geluiden van collega's en cliënten: vrouwen vinden het prettig om met andere vrouwen bij elkaar te komen zonder dat het verplichtingen schept. Uit onderzoek blijkt dat deze manier een gunstig effect heeft op het verloop van de zwangerschap en bevalling."

Uit Amerika

Deze vorm van verloskundige zorg heet 'CenteringPregnancy' en komt uit Amerika. Op tal van plaatsen in Nederland is het al mogelijk hiervoor te kiezen. Vanaf nu ook in onze gemeente.

Het programma begint bij een zwangerschapsduur van 14 tot 18 weken en duurt tot de 37e week. In totaal zijn er 9 controles van 2 uur; de tijden en data zijn van tevoren bekend. Mea: "Je hoeft niet meer te wachten. Het is handig om voor de hele periode te weten wanneer de afspraken zijn."

De bijeenkomst begint met een controle door de verloskundige. "Daarna is er anderhalf uur tijd om dieper in te gaan op onderwerpen als voeding, borstvoeding, onderzoeken, gezinsplanning, kraamtijd en natuurlijk de bevalling. De vrouwen kunnen natuurlijk ook zelf ideeën aandragen. Het is interactief, speels en leerzaam. Groot voordeel is dat je niet meer hoeft te googelen naar informatie. Je treft vrouwen die even lang zwanger zijn als jij, dat schept een band. Er ontstaan leuke contacten uit, vriendschappen ook. Als vrouwen vanuit een ander deel van Nederland hiernaartoe verhuizen, is dit een prima manier om kennis te maken met de nieuwe woonplaats."

CenteringPregnancy is voor vrouwen uit alle geledingen van de maatschappij uit Zeist en omgeving. Deelname en het bijbehorende 'Mijn zwangerschapsboek' zijn gratis.

De eerste groep start 8 februari, er zijn nog enkele plaatsen. Vrouwen die 14 tot 16 weken zwanger zijn kunnen zich hiervoor aanmelden. Vol is vol. Begin maart komt de volgende groep, zwangeren tussen 9 en 11 weken zijn welkom. Deelname aan CenteringPregnancy is gratis.

Na de 37e week zijn de controles weer individueel in de praktijk, op afspraak.

Tot slot zegt Mea dat "vrouwen uiteraard ook kunnen kiezen voor de gewone zwangerschapscontroles: individueel op afspraak."

CentringPregancy vindt plaats op de locatie Oud Arnhemseweg 240 in Zeist.

Meer informatie op de website: www.zwangerinzeist.nl of bel: tel.030-6917593.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden