Bernard Weerdmeester (rechts) krijgt de beker van Mamoun Loukili.
Bernard Weerdmeester (rechts) krijgt de beker van Mamoun Loukili. KNKV

Erkenning uit korfbalwereld: Weerdmeester ontvangt prijs

16 april 2024 om 15:30 Korfbal

ZEIST Als vertegenwoordiger van het korfbaldistrict Utrecht Oost ontving Zeistenaar Bernard Weerdmeester de Jack van Driel Propagandaprijs. De meeste ledengroei in 2023 komt uit deze regio.

Korfballen deed Bernard Weerdmeester (68) lang geleden, in Doesburg. Toen zoon Wietze bij RDZ in Zeist ging korfballen, keerde ook de interesse bij Weerdmeester senior terug. Hij zat er even in het bestuur. ,,Op de achtergrond bemoei ik me nog steeds met de club”, zegt hij. ,,Ik ben zaalcommissaris, zit in de commissie ter voorbereiding op de verhuizing en ben clubfotograaf. Korfbal is een gezellige sport. Als fotograaf kom ik door het hele land, waardoor ik veel mensen ken.”
Wie zijn gezicht vaak laat zien en ook nog een gezond stel hersens heeft, krijgt niet zelden de vraag of hij wil plaatsnemen in commissies. Weerdmeester is drie jaar vertegenwoordiger voor de verenigingen in het district Utrecht Oost. Namens RDZ geeft Weerdmeester acte de presence bij bondsvergaderingen van korfbalverbond KNKV.
,,Toen ik me met steun van RDZ kandideerde, werd ik in eerste instantie plaatsvervanger. Dat is drie jaar geleden. Inmiddels ben ik vertegenwoordiger van district Utrecht Oost. Dat gaat van Amersfoort tot aan Veenendaal en alles wat ertussen ligt. Dus ook de Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Zeist.
Weerdmeester spreekt namens de achterban van het district. Hij is gekozen door de regio met clubs die bij elkaar zo’n 5000 leden herbergen. De bondsraad waarin hij zitting heeft, controleert wat het bestuur en medewerkers van het bondsbureau doen. ,,Ik ben het aanspreekpunt voor clubs richting het KNKV. Als er bijvoorbeeld nieuwe dingen worden ingevoerd en de communicatie daarover niet duidelijk was, dan zeggen we daar wat van. We keuren ook jaarverslagen goed en denken mee over initiatieven. Er komt heel waarschijnlijk een nieuwe competitievorm aan. Wat betekent dit voor ons als clubs? Over dat soort zaken hebben wij het.”
Zijn goede werk in het district blijft niet onopgemerkt. Eind vorige maand ontving Weerdmeester uit handen van Mamoun Loukili de zogenoemde Jack van Driel Propagandaprijs (de beker is in 1971 gemaakt in Austerlitz) voor de regio die de meeste ledenwinst boekte. Het district Utrecht Oost noteerde een ledengroei van 19,5 procent. Dalto (Driebergen), Antilopen (Leusden) en SKF (Veenendaal) zijn de grootste stijgers.


CLINICS 

Ook bij zijn eigen club RDZ nam het aantal leden toe, een prestatie die hij graag doorschuift naar zoon Wietze. ,,Hij gaf acht clinics op basisscholen, in samenwerking met Sportief Zeist. Met een paar ballen ging hij naar basisscholen, want korfbalpalen hebben ze vaak wel. Wietze gaf clinics van een paar uur tijdens de gymles. Dat helpt echt, zeker als je de juiste groepen hebt. Hij gaf die clinics aan de groepen 4, 5 en 6. Als je te laat bent, hebben ze vaak al een sport gekozen.”
Landelijk zit het korfbalverbond op meer dan 80.000 leden. Weerdmeester noemt het een ‘erkenning van de sport’. Hij krijgt er energie van. ,,De zaalkorfbalfinale in Ahoy was al weken uitverkocht, terwijl de finalisten nog niet bekend waren. Dat is een goede ontwikkeling.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie