Saestum 2-trainer Edwin Copier (midden) met zijn assistenten Pascalle Doorn (rechts) en Yannick Pel.
Saestum 2-trainer Edwin Copier (midden) met zijn assistenten Pascalle Doorn (rechts) en Yannick Pel. Stan Bos

Saestum 2 bekert tegen Excelsior en is klaar voor een nieuwe stunt

13 februari 2024 om 08:37 Voetbal

ZEIST De voetbalsters van Saestum 2 spelen zaterdag de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Excelsior (14.00 uur). Coach Edwin Copier blikt vooruit. ,,Je moet aanvoelen of er iets speelt.”

Ja, de situatie was pijnlijk. Een paar weken geleden knikkerde Saestum 2 Saestum 1 uit het bekertoernooi. Bedenkelijke gezichten aan de Noordweg, want een tweede team dat de hoofdmacht beentje licht; dat kan toch niet de bedoeling zijn? ,,Nu merk je dat iedereen het superleuk vindt”, vertelt Saestum 2-trainer Edwin Copier, terwijl zijn assistenten Pascalle Doorn en Yannick Pel meeluisteren. ,,De club is blij voor het team, ze zijn trots op de meiden en hebben respect voor ze.”


Copier vond de overwinning op het eerste vrouwenteam van Saestum niet onverdiend. ,,De intensiteit en manier van aanvliegen van de wedstrijd was uitmuntend. Er was focus, we werkten er hard voor en speelden periodes goed voetbal. Ik vond het indrukwekkend om ze bezig te zien. Hoe langer een voorsprong duurt, hoe lastiger het wordt voor het andere team. Die denken: het zal toch niet? Wij kregen juist een shotje extra energie. De overwinning was terecht. Ik las overal dat zij veel speelsters misten, maar wij hadden meer afwezigen.”
Tegen Ter Leede herhaalde Saestum 2 het huzarenstukje, al was daar opnieuw een flinke inspanning voor nodig. Na vijf minuten keek de Zeister formatie al tegen een 2-0 achterstand aan. ,,Die teleurstelling hebben we samen geabsorbeerd. Na een kwartier waren we terug in de wedstrijd, voor rust stond het al 2-2. In de tweede helft was het alleen maar Saestum 2. We scoorden maar één keer, maar dat konden er wel vier zijn.”


TRAINERSVAK

Utrechter Edwin Copier rolde eigenlijk bij toeval het trainersvak in. Tien jaar geleden voetbalde zijn dochter bij Sporting’70 uit Utrecht. De trainers stapten op. Met een paar ouders nam Copier de trainingen over, iemand anders deed op zaterdag de coaching. Hij kreeg er zo veel lol in dat hij na een half jaar al de vraag kreeg of hij de meiden O19 wilde doen. Daarna kreeg Copier de O17 erbij.
Het trainersvirus kreeg vat op Copier. Werken met vrouwen en jeugd vindt hij leuk. ,,Je hebt veel meer interactie. Zeker bij vrouwen en meisjes moet je scherp zijn in de communicatie. Jongens en mannen kun je directer benaderen. Bij meiden ligt het gevoeliger en moet je goed op de emotie letten. Het smeden van een teamgevoel is heel belangrijk. Ik doe alles op gevoel, kijk en scan heel veel, vraag ook naar de thuissituatie, vriendjes, school en vrienden. Je moet aanvoelen of er iets speelt. Dat doe ik door te observeren en tussen de groep te staan.”


Bij die aanpak gedijt de selectie goed. Veel speelsters hebben een droom om in het eerste en het betaalde voetbal te belanden. Jonkies mogen fouten maken, de ervaren speelsters zijn bereid en kundig om dat op te lossen. Saestum 2 staat bovenaan in de hoofdklasse, maar mag niet promoveren omdat het eerste al in de topklasse speelt. Dat neemt niet weg dat er zaterdag gestunt mag worden als profclub Excelsior naar Zeist komt. ,,Als wij doen wat wij kunnen doen en de intensiteit en energie brengen, dan kunnen we tegen iedereen scoren.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie