Evert Brouwers speelt dit seizoen voor het Zeister Patria.
Evert Brouwers speelt dit seizoen voor het Zeister Patria. Stan Bos

Evert Brouwers voelt zich thuis bij Patria

17 oktober 2023 om 10:02 Voetbal

ZEIST Zijn goede band met Coco Fares deed Evert Brouwers (33) besluiten om nog één keer van club te wisselen. De aanvaller verruilde FZO voor Patria. ,,Deze club is een warm bad.”

De regen dendert met bakken uit de hemel als we Evert Brouwers spreken op zijn werk bij Meander Omnium, waar hij jongerenwerker is. De 33-jarige aanvaller van Patria heeft net zijn zoontje Adam aan de telefoon gehad. Het 6-jarige ventje zag het niet zitten om met al die neerslag het veld op te gaan om te trainen. Normaal zou Brouwers hem hebben gemotiveerd om toch te gaan, maar voor één keer strijkt hij met zijn hand over het hart. ,,Zaterdag hoeft hij toch niet te voetballen.”


Brouwers junior speelt bij SV Zeist, de club waaraan Evert zijn hart heeft verpand. Toch maakte hij afgelopen zomer niet de overstap vanuit FZO naar sportpark Dijnselburg, maar naar de buren van Patria. Werkomstandigheden lagen aan dat besluit ten grondslag. ,,Bij SV Zeist moet je twee keer per week trainen. Daar streven ze naar de derde klasse en misschien wel hoger. Door mijn werk kan ik niet altijd trainen en spelen. Coco Fares, mijn trainer bij Patria, denkt mee en laat me vrij in mijn keuzes. Ik heb een goede band met Coco. Dat was ook een reden om voor Patria te kiezen.”


Datzelfde argument gebruikte Brouwers ruim een jaar geleden ook toen hij neerstreek bij FZO. Zijn band met trainer Remco Claessens is zó stevig dat hij graag eens onder de coach wilde voetballen. Claessens vertrok na tien jaar, in zijn kielzog nam Brouwers ook een andere beslissing. ,,Ja, dat ligt best gevoelig bij FZO. Ik ben geen jongen die natrapt, maar bij FZO zijn dingen gebeurd die ik niet eerder heb meegemaakt. Remco vertrok na tien jaar, maar kreeg alleen een bosje bloemen. Dankzij hem en Wilco Nap bestaat de club nog. Ik ben daarvan geschrokken. Het stak me. Doorgaan bij FZO was voor mij geen optie meer.”


Bij Patria hervond Brouwers, die eerder voor FC Utrecht, AGOVV, DOVO, SDC Putten, SV Zeist, Eemdijk, DHSC, Sportlust’46, SV Zeist en FZO speelde, zijn plezier. ,,Patria is de kleinste vereniging van Zeist, maar ze zijn wel meer dan een voetbalclub. In sociaal opzicht zijn ze sterk. Kijk maar naar dat team met krachtvrouwen en ze hebben een G-elftal. Ze vinden het prettig dat ik er ben en geven me een goed gevoel. Patria is een voorbeeld van hoe de samenleving zou moeten zijn. Ik was er op een barbecue. Het ene moment stond er hiphopmuziek aan, vijf minuten later Nederlandstalig. Dat ging om en om. Mooi om te zien.”

NASLEEP

Brouwers moet nog wel helemaal fit worden. De nasleep van zijn meniscusoperatie en andere kleine kwetsuren laat zich nog even voelen. Stiekem hoopt de aanvaller, die dit seizoen al een paar keer het net liet bollen, op promotie naar de vierde klasse. ,,Ik heb al gezegd dat ik wil proberen een jaar door te gaan als we kampioen worden. Voorwaarde is wel dat ik fit blijf, maar mijn blessuregeschiedenis helpt niet mee. Coach zie ik mezelf daarna niet worden. Ik sta op zaterdagochtend wel met plezier op om bij mijn zoontje langs de lijn te staan. Ik vind het vooral belangrijk dat hij plezier heeft.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie