Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Het uur U

26 maart 2024 om 06:24 Column

We kunnen er niet meer omheen, The Passion in Zeist. Pogingen om de Zeistenaren enthousiast te krijgen, zijn nog niet zo succesvol. Vooral het feit dat we er juist wél kilometers omheen moeten, heeft de aandacht. Gemopper over wegafsluitingen, omleidingen en gevaarlijke situaties domineren de gesprekken. Zelfs Renze Klamer, die zondag in zijn talkshow ‘Renze’ actrice Angela Schijf had uitgenodigd, wist te vertellen hoe verschrikkelijk moeilijk Zeist momenteel te bereiken is.

Voor wie Angela Schijf niet kent: zij is Eva van Dongen in de serie Flikken Maastricht. Donderdag verruilt ze haar immer zwarte outfit voor een zedige Mariajurk. Geloven, zo vertelde ze bij Renze, doet Angela in haar drie dochters. Elke dag vertelt ze de meiden hoe ontzéttend geweldig en fantastisch ze zijn. Alles wat ze doen is een waar mirakel. Die moederadoratie kan op twee manieren uitpakken: die meiden krijgen óf een Messias-complex óf het worden sneeuwvlokjes die bij de eerste wegomleiding in hun leven smeltend naar het laagste plasje drijven. Gelukkig blijkt Angela dankzij een spoedcursus zang heel verdienstelijk te kunnen zingen, daar hoeven we ons in elk geval geen zorgen over te maken.

UUR AARDE

Zeist weet zich de laatste tijd sowieso goed in de kijker te spelen. Tijdens Earth Hour afgelopen zaterdag waren we de enige plek op aarde waar het niet lukte om het licht een uurtje uit te doen. Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, waarvan de Nederlandse dependance in Zeist staat. U weet wel, die club met dat mooie CO2-neutrale pand aan de Driebergseweg. Hun logo is een panda, die rond de kerstdagen nog weleens, voorzien van een heleboel lichtjes, op een van onze rotondes opduikt.

Afijn, de bedoeling was dat alle grote gebouwen, overal ter wereld, een uurtje zouden dimmen. Zodat het ein-de-lijk weer even donker mocht zijn. Een duister uur, om aandacht te vragen voor de natuur en onze toekomst. Maar bij de gemeente is de afdeling City Marketing net iets beter georganiseerd dan de afdeling Stoppen en Schakelaars. Het licht kon – in tegenstelling tot vorige jaren – niet meer uit. Ze wilden wel, maar het kón niet. De openbare verlichting is namelijk geschakeld. Ja, dus? Als kleindochter van een elektricien zie ik – ondanks al dat licht – het probleem niet. Aan-uit-aan-uit, dat is toch de raison-d’être van een schakelaar?

Een voordeel was dat vanuit het universum bezien, Zeist een uur lang als enige plek op aarde zichtbaar was. Ook ruimtevaarders, aliens en sterrenbewoners weten nu waar het middelpunt van de aarde zich bevindt. Een mooiere aanbeveling om allemaal naar The Passion te gaan kijken bestaat niet! Want hoe je het wendt of keert, donderdag gaat het gebeuren, daar op en om Het Rond. Donderdag is het uur U.

Carol Dohmen

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie