Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen: Verhalen over oorlog, werk en liefde

22 november 2023 om 06:56 Column

Maandag 13 november praat ik met medewerkers over de verkiezingsdag van 22 november. De organisatie van het tellen van de stemmen, de toegankelijkheid van de stembureaus en de kosten van de verkiezingen komen aan de orde. Rondom de verkiezingen komt de Directeur-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Arne van Hout, op werkbezoek. Hij laat zich in de Zeister praktijk informeren over het verkiezingsproces. 

Met communicatieadviseur Sjoukje Stuurman overleg ik over de naturalisatiebijeenkomst, de uitreiking van het Kinderlintje en een bezoek aan een kapsalon die 50 jaar bestaat. 

Na een werkwandeling met wethouder Walter van Dijk stem ik werkzaamheden af met strategisch adviseur Frederique Koning. Diverse sociale en maatschappelijke kwesties nemen we door. Ten slotte heb ik een bijpraatmoment met de onderzoeker Maarten-Jan Vos en de begeleidingscommissie over het onderzoek naar Joods Vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. In de eerste helft van volgend jaar worden de onderzoeksresultaten verwacht.

Dinsdag spreken en besluiten we in de B en W-vergadering over duurzaam woon-werkverkeer, de lokale omroep en de huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne. 

Ook fiatteren we een garantie geldlening Schaerweijde voor vergunning van een opslagloods en de drivingrange-netten. Daarnaast adviseren we positief over de bestuurlijke fusie tussen de Zeister Vrije School en de Vrijescholen Midden-Nederland. 

’s Middags bespreken we de stand van zaken van de invoering van de omgevingswet per 1 januari 2024. Daarna spreken we in de initiatiefgroep slavernijverleden Zeist over diverse publieksactiviteiten, zoals een filmvertoning met gesprek en een onderzoek. 

’s Avonds woon ik in de gemeente Lopik de buitengewone raadsvergadering bij. Hierin vindt de beëdiging plaats van burgemeester Laurens de Graaf voor zijn tweede ambtsperiode.

Woensdag neem ik deel aan de provinciale regietafel over vluchtelingenopvang. In de loop van de dag heb ik een afstemmingsoverleg met de gemeentesecretaris René Grotens en heb ik een informatief gesprek met een collega-burgemeester over het Platform Utrechtse Buitenplaatsen.

Donderdagochtend heb ik werkoverleg met mijn secretariaat. Daarna begeleid ik de naturalisatiebijeenkomst waarin negentien inwoners van Zeist officieel Nederlander worden. De mensen vertellen persoonlijke verhalen over oorlog, werk en liefde. We staan stil bij onze samenleving in kwetsbaarheid en verscheidenheid. Verbinding geeft vrede.

’s Middags komt in Amersfoort het Regionaal Veiligheidscollege Midden-Nederland bijeen. Politiecapaciteit, maatschappelijke turbulenties en regionale samenwerking zijn de gespreksthema’s.

Vrijdag neem ik in Wijk bij Duurstede deel aan het najaarscongres van Utrechtse gemeenten. Onderwerpen zijn opvang van vluchtelingen, duurzaamheid & water en digitale ordeverstoringen. 

Zaterdag is er de feestelijke intocht van Sinterklaas in Zeist. 

Zondag treedt in de sessie Slotconcerten Trio Khaldei op. De vol bezette zaal geniet.


Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie