Kan Jonathan in de tweede seizoenshelft het verloren terrein van de degradatie goedmaken?
Kan Jonathan in de tweede seizoenshelft het verloren terrein van de degradatie goedmaken? Stan Bos

Blik op het sportjaar 2024:Zeister sportclubs ruiken kansen

1 januari 2024 om 10:20 Sport

ZEIST Nieuw jaar, nieuwe kansen, ook voor de sport in Zeist. Welke voetbalclubs maken kans op promotie? Slagen de hockeyers van Schaerweijde in hun handhavingsmissie? En wanneer is het Zeister Slot Tournament bij Firebirds?

Een blik in de glazen bol van het lokale amateurvoetbal levert een vergezicht op van drie clubs die straks in mei een promotiefeestje kunnen vieren. Daar moet nog wel het nodige water voor door de Rijn stromen. In de derde klasse neemt Jonathan de tweede plaats in, met vier punten minder dan koploper Hees. Achter de Zeister formatie staan Olympia’25 (evenveel punten als Jonathan, maar een minder doelsaldo), twee punten daarachter staat Loosdrecht dat twee punten minder heeft.
Kortom, het belooft spannend te worden. De wedstrijd op zaterdag 27 januari tussen Hees en Jonathan wordt van cruciaal belang. Bij winst brengt Jonathan de achterstand terug tot één punt, bij winst komst Hees op zeven punten van de ploeg van Rob Zomer. In de vierde klasse D is SV Zeist ook in de spannende titelstrijd verwikkeld. De formatie van Alvin Veldhuizen, houder van de eerste periodetitel en dus verzekerd van nacompetitievoetbal, is koploper met haken en ogen.
Hoe dat zit? SV Zeist heeft een punt meer dan nummer twee Bunnik’73 en twee punten meer dan nummer drie Odijk. Die ploeg heeft nog een wedstrijd tegoed en wipt bij winst over Bunnik’73 en SV Zeist heen. Die drie ploegen lijken voorlopig te gaan uitmaken wie er in mei met de titel vandoor gaat. Daarmee is SV Zeist niet de enige Zeister ploeg met zo’n scenario.


BOVENAAN

In de vijfde klasse D staat Patria bovenaan met 27 punten uit 11 wedstrijden. ’t Vliegdorp uit Soesterberg speelde een wedstrijd minder en heeft 26 punten. Daar kort achter staan ook nog HDS (Leersum) en VOP (Amersfoort). Op zaterdag 20 januari staat de topper Patria - ’t Vliegdorp op het programma, voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd. De overeenkomst tussen Jonathan, SV Zeist en Patria: alle drie de clubs degradeerden afgelopen seizoen.
Ook in diverse andere sporten staan interessante ontwikkelingen op de rol voor 2024. Slagen de hockeyers van Schaerweijde er bijvoorbeeld in zich opnieuw te handhaven in de hoofdklasse? Na een stroeve start heeft de ploeg van Albert Kees Manenschijn de kansen helemaal in eigen hand. Ook de hockeysters van de Zeister vereniging doen het goed. Ze gingen als koploper van de overgangsklasse (het derde niveau) de winterstop in en liggen op koers voor de promotieklasse.
De Zeister honk- en softbalvereniging Firebirds is in het weekend van Pinksteren gastheer van een nieuw Zeister Slot Tournament. Op 18, 19 en 20 mei huisvest sportpark Blikkenburg traditiegetrouw enkele topteams die speciaal voor het toernooi naar Zeist komen. Deze maand hoopt de club de deelnemers bekend te maken die in mei gaan uitmaken wie zich de beste ploeg mag noemen.
Voor de omnivereniging SV Austerlitz wordt het op papier een mooi jaar. Op 3 juli bestaat de club namelijk negentig jaar. Reden voor een feestje, vinden ze aan de Oude Postweg.

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie