De voetballers van Saestum vieren feest na de titel in de vierde klasse.
De voetballers van Saestum vieren feest na de titel in de vierde klasse. Stan Bos

Het sportjaar in vogelvlucht: promotie voor Saestum en Cito

19 december 2023 om 07:49 Sport

ZEIST Het Zeister sportjaar 2023 was er één van hoogte- en dieptepunten. Voor het einde van dit kalenderjaar pikken we er een paar opmerkelijke gebeurtenissen uit.

Voor de Zeister voetbalclubs was het bepaald geen topjaar. Eén club vormde de uitzondering: Saestum. De hoofdmacht van toenmalig coach Gerard Pouw pakte op zaterdag 27 mei de titel in de vierde klasse dankzij een klinkende overwinning op UVV: 6-0. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling, want Saestum probeerde na de overstap naar de zaterdag al een paar jaar promotie te bewerkstelligen. Voor scheidend coach Pouw, die werd opgevolgd door Rick Andeweg, was het de kroon op zijn werk.


Minder goed nieuws was er voor de andere Zeister voetbalclubs. Jonathan degradeerde via de nacompetitie onnodig naar de derde klasse, maar doet ondertussen wel weer bovenin mee. Promotie is een serieuze optie. Op het sportpark Achter ’t Slot is dat ook het doel. Coach Rob Zomer wil door de voordeur vertrekken. Ook de degradatie van SV Zeist naar de vierde klasse had voorkomen kunnen worden, maar de nieuwe wind die waait onder trainer Alvin Veldhuizen leverde de club vorige maand de eerste periodetitel op.


Ook voor Patria en Austerlitz viel het doek. Beide voetbalverenigingen zijn zich bewust van hun rol in de marge, maar willen er alles aan doen om de vijfde klasse uit te komen. Patria is op de goede weg met de koppositie in de vijfde klasse. De formatie van Coco Fares heeft één punt en één duel meer dan ’t Vliegdorp uit Soesterberg. Het gedegradeerde Austerlitz moet er na de winterstop nog aan trekken, want met plek tien moet er eerder naar beneden dan naar boven worden gekeken. DOSC uit Den Dolder haalde een huzarenstukje uit door zich vanuit geslagen positie toch te handhaven in de derde klasse.


Goed nieuws was er ook voor de volleybalsters van Cito. De Zeister formatie, onder leiding van Robbert-Jan Kip, slaagde er na een driekamp in te promoveren naar de promotieklasse. Cito kwam tijdens het driekamp in Leersum als beste uit de bus. De ontlading en opluchting waren zichtbaar bij de ploeg die op het vierde niveau van Nederland uitkomt.

PRESTATIE

Een knappe prestatie was er ook van de hockeyers van Schaerweijde. De ploeg uit Zeist slaagde er na de promotie in om zich te handhaven in de hoofdklasse, het hoogste niveau. Dat ging niet zonder slag of stoot, want pas na de derde wedstrijd in de play-offs tegen Nijmegen was het team van Albert Kees Manenschijn zeker van een langer verblijf op het hoogste niveau. En hoewel ze nog niet veilig zijn, ligt Schaerweijde ook voor dit seizoen op koers voor lijfsbehoud.


Eén van de zwaarste dossiers dit jaar was de voorgenomen fusie tussen SV Zeist en FZO. In het late voorjaar leek de samensmelting tussen beide voetbalclubs op een haar na gevild, totdat de leden van FZO last kregen van koudwatervrees. Alle inspanningen die achter de schermen door een speciale fusiecommissie zijn verricht, bleven uiteindelijk zonder resultaat. De toekomst moet uitwijzen of dat een wijs besluit is geweest.

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie